дом Общество Мая Манолова: Заради пълното безхаберие на институциите 200 000 души са изправени...

Мая Манолова: Заради пълното безхаберие на институциите 200 000 души са изправени пред водна криза

0
ДЯЛ
24shumen.com

Проблемът, пред който са изправени Шумен и Търговище с намаляващото ниво на водата на „Тича“ е огромен и за пореден път апелираме към министър Емил Димитров да дойде на място, а не да гледа от язовирната стена и да казва, че няма никакви проблеми, защото той ще си тръгне, отговорност ще му бъде потърсена, ревизия на екоминистерството ще бъде направена, но няма как да се реши проблемът с това, че хората ще останат без вода или ще ползват такава с много лошо качеството. Това заяви на пресконференция председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, след поредната й обиколка на язовир „Тича“, във връзка с водната криза в Шумен и региона. Тя посочи, че са необходими незабавни мерки. „Предстои бедствие в региона, като е застрашено водоподаването на 200 000 души, за съжаление никакви мерки не се вземат от отговорните институции. Нашата проверка днес показа, че е продължило захранването на промишлени предприятия с вода от язовира, ползвана е и за напояване. Според рибари водата спада със сантиметри за ден, вижда се тиня, за която местните хора твърдят, че е 30 метра, носи се и силна миризма на умряла риба, очевидно кислородът не стига и скоро водата няма да е годна за пиене. Очакването е отговорните институции да предприемат действия, продължава изтичането на вода поради лошото състояние на канализацията, качеството на водата също е драматично“, заяви Мая Манолова. Тя коментира и отговора на министър Петя Аврамова относно проблема с тежкия воден режим на Мътница и думите й, че парите за алтернативното захранване на квартала са преведени. „Ние не можем да кажем на хората дали в близките дни или месец ще имат вода, разтегливите обещания на регионалната министърка вече не будят доверие“, каза Манолова. Не получават отговори и въпросите откъде ще дойдат парите за ВиК-Шумен. „Дали от холдинга, където 1 милиард лева пари на данъкоплатците се харчат абсолютно непрозрачно и избирателно или става дума за някакво друго финансиране, което в крайна сметка предстои да бъде върнато, дали отново ВиК-Шумен ще възстанови тези средства за сметка на хората, които ще трябва да платят и ремонтите, и скъпия ток и в крайна сметка да останат без вода или с такава, която е негодна за пиене“, коментира Манолова. По думите й, заради пълното безхаберие на отговорните институции, следва проблем за 200 000 души, застрашени от липса на вода и призова министърът на околната среда и водите Емил Димитров за сериозно и отговорно отношение. „Факт, тази власт ще си тръгне, надявам се да е скоро, но ще остави тежки проблеми, които ще платят гражданите“, каза още Мая Манолова. Ако водният стълб на „Тича“ падне с още два метра, по тръбите ще потече мътна вода. „Джипиесите на местните рибари сочат, че той в най-високата си част е около 22 метра, а се твърди, че е 60-65 метра, 32-35 метра е тиня“, коментира тя.
От гражданската платформа в Шумен бяха приготвили бутилка с мътна вода, напълнена от чешмите в Шумен, която Мая Манолова да отнесе в София и да я връчи на премиера Бойко Борисов. „Ако някой има информация за движението на джипа, ще отида да връча на премиера тази бутилка с вода, да си пийнат заедно с Нанков, неговият верен спътник, който също носи отговорност като заместник-министър в регионалното министерство за водата в Шумен, на регионалната министърка, на министър Димитров“, закани се Манолова.
„Феноменално е, че от държава, която се гордееше със своите води и гори, заради безхаберие и хищническо отношение на властите, ще се докараме до положение да останем без вода или такава с лошо качество“, заяви още Манолова. Тя посочи, че ще се заеме и с разследване по темата за незаконна сеч в Шуменско.
От „Изправи се.БГ“ – Шумен поискаха оставката на областния управител и неговите заместници.
След пресконференцията Манолова откри офис на Гражданската платформа „Изправи се БГ“ в Шумен. Той се намира на ул. „Цар Иван Александър“ №86.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГермания включи област Търговище в списъка с рискови райони за пътуване
Следваща статияАнтирекорд: 612 новозаразени, 17 нови случая на COVID-19 в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here