дом Общество Манолова: Инвеститорът, който ще строи завода за пелети, да обясни на шуменци...

Манолова: Инвеститорът, който ще строи завода за пелети, да обясни на шуменци намеренията си

0
ДЯЛ

Мая Манолова се срещна днес с представители на организацията Гражданска инициатива в „Дивдядово“. Манолова посети квартала по сигнал на граждани, които са против изграждането на предприятие за преработка на битови отпадъци.
На срещата присъстваха председателят на Гражданска инициатива Йордан Йорданов, кметовете на селата Мараш и Мадара, областният лидерна БСП Тодор Тодоров, общинската съветничка Даниела Русева, граждани.

Кметицата на Мараш Красимира Минкова обясни, че е проведено общо събрание на жителите на селото и те единодушно подкрепят недоволните в квартал „Дивдядово“. „Мараш е само на три километра по права линия от „Дивдядово“. В селото имаме една от най-добрите лечебни минерални води в България. Ние искаме да развиваме туризъм, а не да преработваме боклуци“, категорична бе Минкова.

Позицията и бе подкрепена от Петър Петров от квартал „Дивдядово“. Той е завършил висшето си образование и в САЩ и се завърнал в родното място с намерение да развива хотелиерски бизнес. „Ние не сме на ясно как ще се отрази една подобна фабрика на природата. Аз искам да се занимавам с туризъм, но се опасявам, че подобно предприятие ще осуети плановете ми“, сподели Петров.
Председателят на Гражданска инициатива Йордан Йорданов бе категоричен, че хората от „Дивдядово“ са против строителството на фабриката за пелети, защото нямат яснота за технологията, по която ще се преработват битовите отпадъци. „Никой не ни е обяснил кои са инвеститорите. Какви са тези фирми и от къде идват. Нямаме анализ за въздействието върху околната среда“, коментира Йорданов и добави, че вече е внесен сигнал в прокуратурата за правомерноста на продажбата на терена за изгаждане на фабриката.

„Хората се притесняват изключително много как ще се отрази на околната среда, изграждането на предприятието за производство на пелети. Приветствам създаването на Гражданска инициатива. Смятам, че това е начина за изразяване на позиция. Аз подкрепям тяхното становище, защото до момента никой не се е срещнал с тях, за да им обясни какви са точно намеренията на инвеститора. Те не са подали по надлежния ред инвестиционно намерение в Министерството на околната среда и водите, в Изпълнителната агенция по околна среда и в РИОСВ. Законовите правила са достатъчно строги и във всички случаи включват изготвянето на ОВОС, а също така изискват пълна публичност и прозрачност при придвижването на подобно инвестиционно намерение, защото то засяга един изключително важен граждански и обществен интерес, какъвто е правото на хората да живеят в чиста и благоприятна околна среда. Изключително са чувствителни хората по този въпрос, включително, и по въпроса със замърсяването на въздуха, а Шумен не е подминат от този проблем. Въпросите как би се отразила една такава фабрика на околната среда витаят сред гражданите на Шумен“, заяви Мая Манолова, която днес посети и терена, на който ще се изгражда предприятието за производство на пелети от битови отпадъци. Тя уточни, че преди да дойде в „Дивдядово“ се е срещнала с кмета на Шумен Любомир Христов, който е дал уверение, че ще бъдат спазени всички законови изисквания.
„Срещнах се и с шуменци и по този проблем въпросите са повече от отговорите. Не е ясно за какъв капацитет за преработка се говори. Числата са над 100 000 тона годишно. Това означава на дневна база близо 270 тона. Ясно е, че боклука, който се депонира от цялата област Шумен е в рамките на 150 тона. Остават едни свободни 110-120 тона, за които не е ясно от къде ще дойдат. Трябва да се даде отговор как ще бъдат запълвани. Дали от депонираният тук боклук, защото хората се притесняват, че това може да стане от пристанище „Варна“. Няма яснота и кой точно е инвеститора, защото фирмата, която през 2016 година е стояла зад този проект, проучване показва, че е регистрирана в софийското село Лозен с капитал от 100 лева и реално 2016-2017 не е извършвала никаква дейност. Сега се говори за сериозен немски инвеститор, което означава, че той трябва да се появи с лицето си пред обществеността в Шумен и да заяви ясно своите намерения. Няма яснота и по това каква технология ще се използва. Дали пелети или ток ще се произвежда. Всички си даваме сметка, че производството на електричество по от боклук включва горенето му. Има въпроси и какъв точно отпадък ще се преработва. Дали са така наречените зелени отпадъци, защото те са разделени – само пластмаса, само хартия, или иде реч за смесен битов отпадък, или медицински отпадъци, защото и това прочетох някъде“, уточни Мая Манолова и повтори, че е изключително важно да се спазват процедурите и изискванията на екологичното законодателство.
Становището на кмета на Шумен Любомир Христов относно притесненията на членовете на Гражданска инициатива и опасенията на Мая Манолова може да прочетете тук.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия17 нови случаи на африканска чума по свинете в областта
Следваща статияЛюбомир Христов: При най-малко съмнение за замърсяване, няма да позволя заводът да бъде построен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here