дом Общество Мадара иска да се отдели от община Шумен

Мадара иска да се отдели от община Шумен

0
ДЯЛ

Общо събрание на жителите на село Мадара ще се проведе на 27 юни. На него ще се решава как населеното място да се отдели от община Шумен и да премине отново към община Каспичан или да се обособи в самостоятелна община. Това съобщи за 24shumen.com кметът на Мадара Неделчо Неделчев.
„Ще организираме гражданска инициатива за събиране на подписка за отделянето на Мадара от община Шумен. За да се задвижи процесът е необходимо в подписката да се включат 20% от жителите на селото, които в момента са около 1 400 души“, коментира Неделчев. Той припомни, че до 1978 година село Мадара е било самостоятелна община, в която са влизали Мътница и Кюлевча. После населеното място преминава към община Каспичан, а през 2000 година към община Шумен.
„Връщането ни към община Каспичан ще ни даде възможност да кандидатстваме с проекти по програмата за развитие на селските райони. Процедурата за обособяване на Мадара в самостоятелна община е по-сложна, но не е невъзможна“, обясни още Неделчев и добави, че селото не отговаря на изискванията на закона за брой жители, за да е самостоятелна община. „Обаче в страната вече има общини с по 4 000 жители. Има дори общини с по 400 и 700 жители. Годишно те получават държавни субсидии не по-малко 600 000 лева“, каза Неделчев и уточни, че една от идеите е да се създаде неправителствена организация в обществена полза, която да стопанисва някои от общинските имоти, а приходите от дейностите да се използват за благоустрояване на селото.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОсем участници в битка за новия довеждащ водопровод от „Тича“
Следваща статияОбучават безработни за продавачи, касиери, готвачи, финансисти и екскурзоводи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here