дом Общество Любомир Христов: Вие прославяте нашия град, вие сте герои

Любомир Христов: Вие прославяте нашия град, вие сте герои

0
ДЯЛ

„Стана традиция в нашия град детски музикални и творчески състави да завоюват челни места, където и да отидат по света. Вие прославяте нашия град, вие сте герои. Благодаря на техните ръководител за прекрасното представяне. Радвам се, че в лицето на Деница Узунова имаме достоен продължител на хоровите традиции на града. Благодаря и на Боряна Колева, която с много любов увлича най-малките, учи ги и им предава красотата на българските народни танци.“ С тези думи кметът Любомир Христов посрещна детския хор „Бодра песен“, които станаха носители на Гран При на 11-тия Охридски хоров фестивал, провел се в края на август в едноименния град в Македония, и ансамбъл „Веселяче“, завърнали се от Международния музикален, песенен и танцов конкурс “Римини фест” в Италия.

„Бодра песен“ стана абсолютен победител сред 25-те състава от 13 държави. Припомняме, че до финала стигнаха само 5 хора, сред които и шуменските славеи. Децата грабнаха първа награда в своята категория „Детски хорове“, награда за най-добро изпълнение на духовна музика за песента „Отче наш“, писана преди 12 години от Стоян Баев и посветена на проф. Венета Вичева, както и наградата за най-добро изпълнение на песен от композитора Запро Запров.

„Изключителна радост е за нас да споделим нашия успех от фестивала в Охрид. Няма друга като Община Шумен, която винаги да ни подкрепя и вярва в нашите усилия, благодарим и на родителите на тези прекрасни деца“, каза развълнувано Деница Узунова, диригент на детския хор.
„Първото нещо, което казвам на децата, когато тръгваме за чужбина е, че трябва да представим достойно Шумен и България, да защитим името, което „Бодра песен“ е завоювала през годините. Няма друга като община Шумен, която така да подкрепя творческите си състави, благодарим, че ни вярвате“, обърна се към кмета Деница Узунова. Ръководителят на „Веселяче“ сподели, че са получили покана за участие след силното представяне на конкурс в Париж. „В конкурса бяха представени всички танцови категории, но журито стана на крака след участието на шуменските деца. Прекрасно е, че работя с такива деца, искаме те да са щастливи, да станат по-добри и по-горди, че са българи“, каза Боряна Колева.

По време на днешната среща децата и техните ръководители разказаха за вълнуващото преживяване да изправят журито на крака.
Сред наградите, с които се прибраха децата е и картина, рисувана от председателя на журито Зарко Зарков, който освен композитор и диригент е и художник, както и пеперуда – символ на Македония.
Ръководството на хора подари на кмета Христов в знак на благодарност гравюра от Охрид и бутилка от най-популярното за македонския град червено вино.

Любомир Христов предложи всички победители и носители на награди, прославили града ни, да направят общ концерт.
Престижният фестивал край брега на Охридското езеро традиционно се провежда всяка година в края на август, като на него се събират хорове от цяла Европа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖена пострада при челен сблъсък между две коли край „Макак“
Следваща статияТопим се – населението на област Шумен е намаляло с над 1 500 души

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here