дом Общество Липсата на проект и нормативна документация бави създаването на мъжки футболен отбор

Липсата на проект и нормативна документация бави създаването на мъжки футболен отбор

0
ДЯЛ

Липсата на нормативна документация и проект за създаването на мъжкия отбор доведе до разпален дебати днес на извънредна среща между кмета на Шумен Любомир Христов и представители на футболното съсловие в града.
„Няма концепция как ще се управлява този клуб. Една футболна врата няма да ни купят, не стадион да ни правят. Трябва да направим модел на футбола, различен от този досега“, това каза на днешната среща зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

Той изнесе и следните факти:
На 30 май т. г. е внесена Докладна записка до Общинския съвет – Шумен, в която от ФК „Волов Шумен“ се обръщат към Общината с искането за финансова подкрепа за създаването на мъжки футболен отбор, който да играе във „В“ група.
На 31 май е изпратено писмо до Бонев-председател на Управителния съвет на футболния клуб, в което Общината е поискала да бъдат изготвени необходимите нормативни документи за искането им.
На 4 юли ФК „Волов Шумен“ получава писмо със становището на г-н Мирчев, председател на зоналния съвет на БФС – Варна, в което се казва, че ще им „бъде оказано необходимото административно съдействие“. За целта трябвало да бъдат спазени задължителните условия за аматьорските групи в трета лига, чийто срок бил до 15-ти юли“.
Част от изискванията са:
Футболният клуб да има сключени трудови договори с най-малко трима треньори, които да имат необходимо образование и действащ лиценз за съответната категория. Ръководството на клуба да гарантира финансовите възможности за участие в двата полусезона на първенството, сключени договори за ползване на терени и др.
Тези задължителни условия, които изисква Областният съвет на БФС, не били представени от ФК „Волов Шумен“ на сесията на Общински съвет Шумен от 26 юли.
„Ние до последно чакахме да ни бъдат представени необходимите нормативни документи. Умишлено забавих изтеглянето на точката от дневния ред, надявайки се, че докато тече сесията някой ще ни донесе някакъв документ, който ние да защитим пред Общинския съвет. И в последния момент оттеглихме точката на сесията“, каза кметът Любомир Христов днес на извънредната среща с футболните треньори.
„Когато станах кмет ми връчиха удостоверение за стадиона, в което се пише, че той не отговаря на изисканите условия и трябва да бъде съборен. На три пъти поисках от премиера Бойко Борисов средства за стадиона и имам уверението, че това ще се случи догодина. Но искам прозрачност, проект, как ще се изразходват и за какво. Как ще ги отчетем пред Държавен финансов контрол? Не може да искам пари от бизнеса в Шумен, несериозно е“, допълни още Христов.
По време на срещата стана ясно още, че до момента като треньори са назначени Стоян Чешмеджиев и Росен Янакиев, като предстои да бъде назначен и трети, както е според изискванията, но те са назначени като такива за юношеския отбор, но не и за искания мъжки отбор. Стана ясно и че, че ФК „Волов Шумен“ се е слял с друг клуб, чийто лиценз ще ползва. На отправен въпрос към присъстващите представители на клуба, кой е този клуб, беше отговорено, че „не е важно“.
„Изпълнил съм поетия ангажимент ФК „Волов Шумен“ да влезе във „В“ група. Имаме отбор и старши треньор и момчета, които да тренират. Поемам част от вината за лошата комуникация“, заяви Евгени Бонев.
Найден Косев предложи създаването на мъжки отбор да е общ интерес, на всички клубове в Шумен, а не само на един, независимо от частните интереси.
„Нека се обединим в една посока, да се намерят правилните хора, които да го направят. Да се направи нещо дългосрочно, за да реализираме децата, а не да бягат децата в други градове. Да се работи целенасочено, Общината да поеме ангажимент да подобри базата, защото ние от години сме извън футболната карта на България“, заяви Александър Димов, председател на ФК „Шумен 2007“.
Община Шумен има възможност да отпусне за месец декември сумата от 30 хил. лв. целево, като неправителствена организация. Но при липсата на гаранция кой ще тренира отбора, каква ще е устойчивостта със спортно техническата подготовка и липсата на какъвто и да е документ от страна на ФК „Волов Шумен“, Община Шумен няма как да отпусне исканата финансова помощ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКНСБ: 2 361 лева са нужни за месечната издръжка на 4-членно семейство
Следваща статияЗапочва фестивалът „На извора хоро се вие“