дом Култура Легендата Мустафа Чаушев гостува в родния Шумен на 13-и, петък

Легендата Мустафа Чаушев гостува в родния Шумен на 13-и, петък

0
ДЯЛ

Легендата на българската естрада Мустафа Чаушев пристига в родния Шумен на среща със своите почитатели и съграждани. Събитието се организира от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ и ще се състои на 13 април от 17.30 часа.
Мустафа Чаушев е роден на 10 април 1943 г. в Шумен. През 1968 г. заедно с Мими Иванова, Йордан Марчинков, Ангелина Баева и Петър Чернев завършва първия випуск на Естрадния отдел на Държавната консерватория в класа на Ирина Чмихова, като още по време на следването си осъществява първата си концертна проява – в Шумен, първото си турне – в Сърбия, и първите си записи в Българското национално радио. На голямата сцена дебютира през 1969 г. и от тогава до края на активната си кариера реализира множество турнета както в страната, така и в Сърбия, Чехия, Полша, Турция, Мароко, Тунис, Алжир, Куба и всички съветски републики. През 1975 г. участва и в най-големия форум в Европа по това време – „Шлагерфестивал” в Дрезден.
Мустафа Чаушев е сред учредителите на Европейската агенция за изпълнителските, продуцентските и авторските права и години наред работи по усъвършенстването на Закона за авторското право и сродните му права, както и за подобряване положението на бедстващи музиканти и подпомагане на младите изпълнители.
Стотиците хитове в забележителната кариера на Мустафа Чаушев са включени в над двадесет албума, три от които – „Злато мое” (1986 г.), „Обич моя” (1988 г.) и „Мъко моя” (1990 г.), достигат невиждани тиражи в страната и чужбина и са съответно златна, платинена и диамантена плоча. „Мъко моя” е първата диамантена плоча в България. Мустафа Чаушев е носител и на множество престижни награди и отличия, сред които първа награда на първото издание на фестивала „Бургас и морето” (1973 г.), първа награда и награда на публиката на фестивала „Песни за Варна” (1974 г.), трета и втора награда на радиоконкурса „Пролет” (съответно през 1972 и 1974 г.). През 2001 г. е обявен за Почетен гражданин на турския град Орхангаза, а през 2010-та – за Почетен гражданин на Шумен за изключителни заслуги към естрадната музика, разпространението на българската песен в страната и чужбина и във връзка с неговата 60-годишнина. През 2010-та е удостоен с награда „Златна лира” на Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторски права, през 2013-та – с награда „Златен век” – печат на Министерството на културата на Р България, а през 2016 г. – с Наградата на Клуба на илюзионистите в България за изключителен принос в областта на българската популярна музика и култура.
Срещата с Мустафа Чаушев се осъществява с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД и в рамките на традиционно организираните от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.
Снимка: Официална Фейсбук страница на Мустафа Чаушев
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВъзможни са смущения на електрозахранването на десетки адреси през целия ден
Следваща статия4-ма въоръжени и маскирани обраха бензиностанцията на „Пети километър“ (обновена)