дом Култура Легендарната пианистка Милена Моллова с концерт в Шумен

Легендарната пианистка Милена Моллова с концерт в Шумен

0
ДЯЛ

Легендарната пианистка проф. Милена Моллова гостува в Шумен с концерт под диригентството на Калина Василева в четвъртък. Двете дами ще представят изключителната музика на Лудвиг ван Бетовен. В програмата ще прозвучат два великолепни шедьовъра на немския композитор – Концерт за пиано и оркестър № 5 „Императорски“ и Симфония № 7. Концертът ще се проведе в зала „Проф. Венета Вичева“ от 19.05 часа.
Житейският, както и професионалният път на проф. Моллова са изпълнени със забележителни събития. Тя започва да свири едва 5-годишна. На 13 години дебютира със Софийската филхармония, а на 17 години със специално разрешение завършва Музикалната академия. Пианистката е сред малцината щастливи български музиканти, изградили се в школите на такива колоси на музикалното изкуство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек.
Нейният път на концертния подиум е осеян с успехи, награди, гастроли и превземане на върхове, с гостувания на концертни подиуми по целия свят, както и с многократни концерти във всички страни в Европа, в Япония, САЩ, Канада.
Лауреат и носител е на редица отличия в авторитетни международни конкурси като:
– Първи международен конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва.
– Международен конкурс за пианисти и цигулари „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж.
– Международен конкурс на най-голямата обществена медия в Германия ARD в Мюнхен (Internationaler Musikwettbewerb der ARD).
– Международен клавирен конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ във Виена (Ludwig van Beethoven International Piano Competition, Vienna).
Нейният внушителен репертоар включва творби от различни стилове и епохи и се разпростира в широкия диапазон от солистичното и камерното музициране в различни формации до партньорство с камерни оркестри и големи оркестрови състави.
През многобройните години на своята блестяща солистична кариера Милена Моллова е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри и е свирила под палката на най-големи български диригенти като Дбрин и световни знаменитости като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и много други.
Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е изпълнението на цикъла от 32 сонати на Бетовен представен в един голям цикъл от 9 концерта – особено значима творческа задача, реализирана досега от толкова малко пианисти. Освен реализацията на клавирните сонати на Бетовен, Милена Моллова осъществява и два цикъла с пълно интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка – в сътрудничество единия път с Дина Шнайдерман, а след това и с проф.Георги Бадев.
Натрупаният в активната изпълнителска кариера опит на Милена Моллова прелива в интензивната й работа като клавирен педагог. Тя е била дългогодишен преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, в Северногръцката консерватория в Солун, както и ръководител на департамент „Музика“ в Нов български университет и почетен професор в него. От 1997 г. проф. Милена Моллова е Председател на Настоятелството на НМУ „Любомир Пипков“ – София. Ръководи майсторски класове в Германия, Италия, Швейцария, Турция и България. Канена е в жури на големи международни конкурси. Организатор е на международни фестивали в България и Швейцария. Нейната изключително всеобхватна обществена дейност включва членства в научни и обществени организации измежду които следните: – Председател на Училищното настоятелство на НМУ „Л. Пипков“ – София. – Председател за България на EPTA – Европейската асоциация на клавирните педагози (European Piano Teachers Association). – Член на Експертния съвет на Фондация „Св .св. Кирил и Методий“. – Учредител и председател на българската секция на организацията „Защита на децата“ в България. – Учредител и дарител на Фондация „Панчо Владигеров“ – Шумен. – Член на президиума на Висшата атестационна комисия при Министерски съвет (1997-2003). – Член на Съвета за музика при Министерство на културата (1997 – 2002). – Заместник-председател на Дружество „Шопен“ – България (1998). – Член на ръководството на Международна музикална академия „Орфеус“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОранжев код в Шуменско: Очакват се обилни дъждове и силен вятър
Следваща статияОбщински съветник: От 60 години проектите за басейн във Велики Преслав удрят на камък, но не се отказвам

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here