дом Политика Левицата в Шумен ще сезира прокуратурата за нередности в обществените поръчки в...

Левицата в Шумен ще сезира прокуратурата за нередности в обществените поръчки в две общини

1
ДЯЛ

По Оперативна програма „Региони в растеж“ с бенефициенти две общини в Шуменска област – Шумен и Нови пазар са реално удържани суми по наложени финансови корекции. За Община Шумен тази сума е 440 233 лева, а за Нови пазар – 82 024 лева. Това заяви на пресконференция на БСП в областния град депутатът Иван Иванов, като цитира данни от министъра на регионалното развитие и благоустройство.
Отговорът на регионалното министерство е бил изготвен след питане на народния представител за наложените финансовите корекции на общини за изпълнявани проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ за периода 2014 – 2020 година.
Според документа 11 нередности са установени по два проекта за Шумен – „Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на на гр. Шумен“, а другият- за „Подобряване на образователната инфраструктура“.
11 са засечените нарушения и за Нови пазар. Проектите са за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради и сградата на Общинска администрация.
По думите на депутата и в Шумен работела схемата „Ало, Банов съм“, тъй като се касаело за нагласени обществени поръчки с цел да бъдат спечелени от определен кандидат.
В резултат на това общинската институция е ощетена в своя бюджет. А корекциите ще бъдат плащани от данъкоплатците.
„И в двете общини има финансиране с европейски средства. Темата е доста чувствителна и актуална“, твърди Иванов.
„От кореспонденции между Управляващия орган и общината разбираме, че се касае за нецелесъобразно възлагане на обществените поръчки. Методиката за оценка на участниците е нецелесъобразна“, категоричен бе той.
Народният представител и общинските съветници от БСП възнамеряват да сезират Окръжна прокуратура с настояване да бъде назначена проверка, която да установи дали има нередности от страна на общинска администрация и на длъжностни лица.
Според съветника инж. Иван Йонков изненадата е голяма, тъй като има суми, които окончателно са влезли в сила. И те подлежат на плащане.
„Гласувахме Бюджет`2019, а там такива суми не бяха залагани. Проблемът е, че няма предвидени и буфери, резерви, чрез който да се плащат подобни суми“ заяви той.
Общинският съветник Венцислав Венков заяви, че на следващата сесия ще поиска официално обяснение защо тези сумите по финансовите корекции не са предвидени и кой ще ги плаща.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНа дъното сме в Европейския съюз с 286 евро минимална заплата
Следваща статияНад 500 000 души са просрочили сметки за ток през 2018-та

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here