дом Общество Лаура Кьовеши: Постъпили са сигнали за корупция и финансови злоупотреби от България

Лаура Кьовеши: Постъпили са сигнали за корупция и финансови злоупотреби от България

0
ДЯЛ

Сигнали за корупция и финансови злоупотреби са подадени от България до Европейската прокуратура. Това оповести днес на брифинг в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя уточни, че не само в България, но и във всички държави-членки на ЕС има престъпления, които ще бъдат разследвани от Европейската прокуратура.
Кьовеши обясни още, че Европрокуратурата няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативните уредби.
„Получили сме сигнали от ОЛАФ. Разликата между тази институция и ЕП е, че ОЛАФ може да извършва криминални разследвания. Това може да го направи европейската прокуратура“ – добави Кьовеши.
Ще разследват и всички случаи от 2017 година насам, които попадат в юрисдикцията на институцията: „Да, ще разследване влиятелни, богати и опасни хора“ – каза прокурорката.
А дали двойната подчиненост на делегираните прокурори притеснява Кьовеши – „Това са независими прокурори и компромис или коментар по този въпрос нямам. Никой не може да се намесва в работата им.“ – коментира тя.
Главният европрокурор е на двудневно посещение у нас. Страната ни е първата, която тя посещава, откакто на 1 юни заработи Европейската прокуратура.
„Европейската прокуратура започна работа на 1 юни. От тази дата националните власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече са в компетенциите на европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продъжлим в нашата европейска прокуратура, или да ги върнем на националните страни. Получаваме вече сигнали и жалби от цяла Европа, като всички те ще бъдат анализирани“, сподели Кьовеши и добави, че е в София, за да се срещне с четиримата делегирани прокурори и да види дали имат нужда от подкрепа в тяхната работа, Кьовеши напомни, че от българска страна трябва да бъдат назначени още шестима. Тя уточни, че следващата сряда започва новата процедура по техния подбор.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСмесеният хор „Проф. Венета Вичева” ще участва в православен фестивал
Следваща статияВ ОДМВР-Шумен е създадена организация за издаване на липсващи лични документи или удостоверения за гласуване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here