дом Култура Културата и градът: По-малко чуждестранни туристи и театрални представления през 2017 година

Културата и градът: По-малко чуждестранни туристи и театрални представления през 2017 година

0
ДЯЛ

Към края на миналата година в област Шумен действат 10 музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство, като броят им остава непроменен спрямо 2016 година. Това съобщиха от Статистически изследвания – Шумен. През 2017 г. музеите на областта са посетени от 194.6 хил. посетители, като 16.7 хил. от тях са чужденци, а 25.0 хил. от посещенията са осъществени в дните със свободен вход. В сравнение с 2016 г. общият брой посетители се е увеличил със 1.3%. Отчетено е и намаление на чуждестранните посетители – с 1.7 хил., или с 9.2%.
В Държавния драматично-кукления театър в Шумен са организирани 263 представления, посетени от 30.8 хил. зрители, като в сравнение с 2016 г. представленията намаляват с 13.8%, а посещенията – с 13.1%.
Националният статистически институт осигурява данни за издадените книги и брошури, продължаващите издания (вестници, списания, бюлетини и периодични сборници), както и за електронните публикации. Източник на данните е Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, като основните показатели са в съответствие с методологическите изисквания на ЮНЕСКО.
През изминалата година в област Шумен са издадени 98 книги с тираж 12 хил. екземпляра и 6 брошури с тираж хиляда броя. В сравнение с предходната година броят на издадените книги и брошури се увеличава с 20 (23.8%), а средният тираж намалява от 119 през 2016 г. на 115 през 2017 г., или с 3.4%.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБорисов обеща 1 500 лева средна заплата до края на мандата
Следваща статияИзбягалият арестант Петър Петров е обявен за общодържавно издирване