дом Наблюдател Крие ли риск за децата публикуването на удостоверенията им за отличен успех?

Крие ли риск за децата публикуването на удостоверенията им за отличен успех?

0
ДЯЛ

Нова вълна отличници публикуваха в социалните мрежи снимки с доказателства за успеха си заедно с трите си имена, ЕГН и името на училището, в което учат.
Радостта да си отличник и неистовото желание да се изфукаш на целия свят накара не едно дете, завършило с отличен успех учебната година, да публикува публично на Фейсбук профила си удостоверението, в което освен успеха, ясно се вижда и ЕГН-то му.

Първи бяха четвъртокласници, в края на месец май. По-големите пък ги последваха и още на 15-ти юни „изкрещяха“ на света, че са отлични ученици заедно с личните си данни от удостоверението и бележниците си.
Знаят ли децата какви опасности крие това? А знаят ли родителите какво качват децата им в социалните мрежи?
От РУ на МВР в Шумен поясниха за 24shumen.com, че не виждат нищо притеснително при тези публикации, тъй като с ЕГН на малолетно или непълнолетно лице, не може да се извърши нищо без родител или настойник.
Основателни ли са подозрения ни и какви опасности дебнат децата в социалните мрежи?
Според запознати риск има, тъй като и най-малкото детето може да стане обект на нездрав интерес от страна на педофили, които ще разполагат с името на учебното заведение, което посещава то, трите му имена и ЕГН-то. И е въпрос на малко находчивост от страна на престъпниците да установят адреса на местоположение на цялото семейство.
„ЕГН-то е носител на много информация и всеки „престъпен ум“ би могъл да се възползва от него. Голяма част от подрастващите обикновено ползват част от десетте цифри като пароли на електронните си пощи, профилите си във Фейсбук и т.н.“, заявиха за 24shumen.com бивш криминален инспектор. Ако педофил прояви интерес към някое дете с публикувани данни, най-малкото, което вече знае за него е рождената му дата и имената. И ще намери начин да се запознае с детето на рождения му ден, например. Не забравяйте, че педофили може да има във всяка сфера – в системата на държавната администрация, в полицията, в здравеопазването, образованието и т.н., т.е. това са хора, които разполагайки с ЕГН-то на един човек, могат да стигнат до невероятни подробности и информация за цялата фамилия.
По думите му, серийният номер на удостоверения, дипломи и т.н. могат да бъдат фалшифицирани заради нискообразовани кандидати за шофьори. А чрез имената – може да се стигне до информация за телефонните номера на всеки един с малко находчивост.
ЕГН-то е идентификационен личен номер за цял живот. Не улеснявайте хора, които биха се възползвали по престъпен начин от данните ви, съветва още бившият инспектор.
Оставяме на вас да прецените какви рискове крие публикуването на лични данни в социалните мрежи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПожарникари гасиха горящи отпадъци и отводняваха двор в Нови пазар
Следваща статияБурни страсти за липите и новата визия на града: Шуменци напускаха сесията