дом Общество Конституционният съд: Свалянето на номера и отнемането на книжки за неплатени глоби...

Конституционният съд: Свалянето на номера и отнемането на книжки за неплатени глоби е незаконно!

0
ДЯЛ
Pixabay.com

На 23 март Конституционният съд (КС) единодушно постанови, че отнемането на свидетелството за правоуправление за неплатени глоби, свалянето на номерата и принудителното спиране на автомобили на границата за неплатени глоби, е нарушение на основни конституционни права на гражданите.
Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева още през лятото, когато МВР започна масовите проверки на границата за стари задължения на пътуващите за почивка в Гърция. Тогава доц. Ковачева атакува конкретни разпоредби от Закона за движението по пътищата – чл. 171, т. 1, буква „д“ и т. 2, буква „к“.
Тези санкции бяха приети от Народното събрание в края на 2016 г. и са в сила от 21 януари 2017 г.
През ноември 2020 г. Върховният административен съд разпореди на МВР незабавно да прекрати проверките за неплатени глоби на два гранично-пропускателни пункта с Гърция, защото се нарушават правата на гражданите, а това че държавата не може да си събере глобите, не е основание да се спират граждани на границата.
В началото на март т.г. и Пленумът на Върховния административен съд единодушно прие, че с посочените текстове от Закона за движението по пътищата се нарушават основни права – правото на свободно придвижване, на напускане пределите на страната, правото на защита, както и конституционни принципи, какъвто е принципът на правовата държава.
„Категорично съм на мнение, че глобите трябва да се заплащат, защото те са санкция за неправомерно поведение на пътя, но България е правова държава“, подчерта днес омбудсманът пред журналисти.
По думите й МВР трябва да си даде ясна сметка, че подобна практика е противоконституционна и би следвало да върне книжките на хората.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМъж от Ясенково загина при катастрофа в селото
Следваща статия15 години затвор за мъж, прострелял бившата си жена на шуменски булевард

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here