дом Наблюдател Коментарът: Изборите минаха, да влезе убитата …

Коментарът: Изборите минаха, да влезе убитата …

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Отминаха поредните парламентарни избори. За да покажат, че няма нищо страшно те да бъдат и извънредни. Снощи някои питаха имаше ли нужда да се провеждат, след като след тях няма съществена промяна на политическия пейзаж. Първо, не е сигурно, че няма да има промяна. Защото, ако след идването на гласовете от чужбина се окаже, че ИТН е пред ГЕРБ, а ДБ – пред БСП, картината ще се промени съществено. И второ, дори това да не се случи в очакваните мащаби, такива са правилата на демокрацията – като не може да се състави правителство, се отива на избори. А относно изхарчените пари, за които някои иначе видимо разточителни политици говорят, никой не е обещавал, че демокрацията ще е евтина.
Какви са началните впечатления от резултатите в Шуменска област?
На първо място значителният спад на активността. До машините, които едва ли са основна причина за това, отидоха близо 10 000 души по-малко спрямо началото на април – намаление от 74 342 на 64 474 избиратели. Това е звучен шамар за (почти) всички партии. Които не ги чака нищо добро, ако намерят оправдания в ЦИК, служебния кабинет, отпускарския сезон, слънчевите изригвания, световната конспирация и други подобни аргументи.
Движението за права и свободи стана първа политическа сила в Шуменска област. Но това не се дължи на някакъв голям електорален подем сред последователите на Движението – гласовете са повече едва с 316, на фона на поизпарилата се като цяло електорална активност. Но времената, когато ДПС събираше двойно повече гласове отдавна са отминали и за връщането им ще е необходима истинска работа за населението на този край, а не само за тези по върха.
Доскорошният неизменен победител – ГЕРБ, отчита втори най-голям спад – от 17 018 на 15 015 гласа. При положение, че от април насам нямаше някакви резки движения на местната структура, това може да се обясни по няколко начина – умора сред избирателите, недобра кампания, спад на контролирания вот, осмеляване да не се гласува, морален катарзис и др. А на какво от изброеното се дължи впечатляващият спад на преференциите за втория в листата на ГЕРБ Илтер Бейзатов – от 6 799 на 3 145 – изберете Вие. За да има политическо утре ГЕРБ-Шумен, трябва да направи сериозен анализ на резултата от вчера.
Партията с най-голяма загуба на електорат е БСП – от 10 033 души гласувалите за нея са се стопили до 7 668. И това не може да се обясни само с някои естествени процеси сред нейния електорат. А по-скоро е оценка за случващото се по върховете на червената партия. БСП нито на национално, нито на местно ниво успя да убеди хората, че е реална алтернатива на властващото статукво. И няма как да бъде иначе, след като даде и кандидатури, и гласове при избора на органи като Висшия съдебен съвет и КЕВР, имащи пряко отношение към състоянието на държавата в момента. Червените трябва най-после да се огледат за по-чиста премяна на 130-годишната „баба“, ако искат да закрепят политическото й здраве.
Партията на Слави Трифонов „Има такава държава“, бележи най-голям скок в Шуменска област. Двойното покачване – от 6 007 на 12 730 гласа, е необяснимо, при положение, че от ИТН не направиха кампания, през която ясно да кажат какво ще правят и с кого ще го правят. Това явно минава, но много скоро вятърът на подкрепата може да задуха на обратно. Засега обаче стомната все още е здрава.
Местната структура на Демократична България също може гордо да рапортува в централата, че се е представила добре – гласовете са увеличени от 2 443 на 4 402. И то при положение, че на редовните избори водач на листата беше изтъкнат икономист от София, а на извънредните – неизвестен адвокат от Бургас.
Както след всеки избори у нас през последните години, всяка партия ще намери онези числа, които да покажат, че тя е спечелила. Едни ще гледат проценти, други брой гласове. Но всички ще бъдат победители. А се знае, че когато всички партии са победители, загубилият е само един – народът.
Партиите, носещи промяната, която хората искат след са ги управлявали некадърно или корумпирано, идват и си отиват. И трендът от началото на века насам е да идват с все по-малка подкрепа и да си отиват все по-бързо. СДС е група маргинали, които мислят към кого да се прилепят, НДСВ отдавна е в политическото небитие, ГЕРБ има да взема важни решения, ако иска да остане още дълго на терена като сериозен играч, а ИТН трябва да се поучи от грешките на тези преди него. За да не бъде убита за пореден път вярата в демокрацията.
Но каквото и да се случи, е ясно кой плаща сметката.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПродължава пръскането срещу кърлежи в Шумен
Следваща статия17 168 души в Шуменско – със завършен ваксинационен курс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here