дом Култура Кметът Христов поиска от министър Банов присъждане на статут на Мемориалния комплекс

Кметът Христов поиска от министър Банов присъждане на статут на Мемориалния комплекс

0
ДЯЛ

Министърът на културата Боил Банов бе днес на посещение в Шумен. В ранния следобед в сградата на Общината той се срещна с кмета Любомир Христов, заместник-кмета по образование и култура Найден Косев, областния управител на Шумен Стефан Желев. За участие в срещата бяха поканени творци и представители на културните институции в града. На нея бяха обсъдени актуални проблеми на работещите в сферата на изкуствата и начините за тяхното решаване, съобщиха от пресцентъра на Общинската администрация.
„Най-важното за мен в работата ми като министър на културата е пълната прозрачност и яснота за всяко решение, което ще бъде взето в областта на културата“. Това заяви по време на срещата Боил Банов.
„Гражданите трябва да бъдат информирани, за да могат сами да преценят доколко тези решения са достатъчно добре мотивирани“, каза още министърът.
Кметът на Шумен Любомир Христов постави пред министъра въпроса за извършване на неотложни спасителни действия за укрепване на Паметника „Създатели на българската държава“ и за необходимостта от присъждане на статут на Мемориалния комплекс.
„Част от него е и най-голямата в Европа мозайка-триптих на открито, която заедно с множеството скулптурни фигури символизира идеята за създаването на българската държава. Финансовият ресурс, необходим за реставрационните работи, е непосилен за бюджета на общината“, обясни Любомир Христов и потърси съдействие от министерството.
Съвместна комисия, съставена от експерти от Министерството на културата и от общината ще направят оценка на състоянието на паметника. „Ще търсим заедно решение“, обеща министърът. По думите му паметникът е национално богатство със световно значение, със сериозно посещение от страна на туристите и този въпрос трябва да намери решение. На срещата стана ясно, че още в края на тази седмица Боил Банов заедно екип от министерството ще посетят също и „Мадарският конник“, старите столици Плиска и Преслав, за да се запознаят със състоянието на историко-археологическите паметници в района.
По време на срещата Боил Банов обяви, че в помощ на работещите в сферата на изкуствата и различните културни институции министерството ще издаде каталог за европейските програми, които финансират проекти в тази област. Подобна синтезирана информация би била изключително полезна на общини, читалища, галерии, музеи, библиотеки. По думите му до края на тази година ще започне и процедурата по захранване на фондовете на обществените библиотеки с книги. На въпрос за виждането на министъра за методиката на финансиране на музикално-сценичните изкуства Боил Банов обясни, че според него приходите от дейност и продажба на билети трябва да остават в театрите и оркестрите, за да бъдат реинвестирани в развитие и подобряване на базите на тези институции.
Кметът Любомир Христов благодари на министъра на културата за поетите ангажименти и подари на Боил Банов плакет на община Шумен и двутомник, посветен на 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтартира кампания за ранно откриване и лечение на състояния, свързани с растежа на децата
Следваща статияНа пътя: Едно ПТП с материални щети, полицаи съставиха 44 акта и 43 фиша за констатирани нарушения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here