дом Други Кметът показа обновения паметник на Пети полк

Кметът показа обновения паметник на Пети полк

0
ДЯЛ

Кметът Любомир Христов показа днес пред журналисти как изглежда обновения паметник на Пети артилерийски полк.
„Искахме да съхраним историята, тъй като тя е важна за поколението след нас. По този начин искахме да отдадем нужната почит на 12 хиляди военнослужещи, участвали в трите войни“, каза кметът Любомир Христов.

На лицето и гърба на обновения паметник са поставени прожектори, изцяло е обновена и чешмичката пред паметника, която не работеше, изцяло са сменени зеленината и растителността, която беше стара и изпочупена.
Новото е на гърба на паметника, където са разположени паметни плочи, на които е изписана кратка история за Пети артилерийски полк.

Най-отгоре на паметника е разположена реплика на планинско оръдие. Оригиналът на оръдието, което е едно от четирите запазени в света, се съхранява във Военно историческия музей в Шумен.

57 милиметровото оръдие е дарено безвъзмездно от Министерството на отбраната, като е оценено на 56 хил. лв.
Предвижда се да бъдат монтирани допълнително камери. Охраната на обекта започва на 21 юли от 00.00 часа.
Обновяването на паметника е направено от общината съвместно с фирмата изпълнител на зала „Арена Шумен“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия7 милиона лева за реставрацията на резервата „Велики Преслав“
Следваща статияВоенният лагер край Върбица – кауза пердута