дом Общество Кметът Любомир Христов награди отличниците в конкурса за есе „България в Европа...

Кметът Любомир Христов награди отличниците в конкурса за есе „България в Европа или европеец ли съм

0
ДЯЛ

Кметът Любомир Христов награди отличените участници в конкурса за есе „България в Европа или европеец ли съм“, организиран от Община Шумен. Конкурсът е част от програмата в рамките на Месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, който се провежда в Шумен. Партньори на общината са ШУ „Еп. К. Преславски“ и общественият посредник Иван Капралов.
25 ученици от 9-ти до 12-ти клас участваха в конкурса за есе. Отличените автори са Симона Ангелова Дурлева от 11-ти г клас на ППМГ „Нанчо Попович“, Ростислав Борисов Румянов от 11-ти б клас на СУ „Сава Доброплодни“, Юриета Ивелинова Иванова и Мария Милкова Йорданова от 9-ти б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“. Специалната награда бе връчена на Арзу Ахмедова Исметова от 11-ти клас на СУ „Трайко Симеонов“.
Любомир Христов поздрави участниците в конкурса. „Бъдещето на Европа и младите хора е един от приоритетите на Българското председателство. Този приоритет е свързан както с образованието, така и с професионалната и житейска реализация на младите хора. Някои от вас ще завършат тази година средното си образование и ще отидат да учат в различни градове на страната, други ще заминат в чужбина. Изключително ценно е за младите хора да опознаят света, да добият колкото се може повече впечатления и да натрупат опит. За всички нас обаче е важно да успеем да създадем условия повече младежи да се завръщат и да се реализират в родния град,“ каза Христов при връчване на наградите.
Председателят на журито доц. Юрий Проданов от ШУ „Еп. К. Преславски“ припомни, че през Възраждането Шумен е носител на европейското в България и е логично в град като нашия да се организира такъв конкурс за есе. Той посочи, че журито е поискало да връчи и една специална награда извън регламента. „Текстът на Арзу Ахмедова от СУ „Трайко Симеонов“ е изключително емоционален и силен. Той говори за това, че човек може да стане част от една общност само ако преодолее себе си и всичко онова, което го отграничава от европейското“.
Срещата в зала 363 на общината продължи с участието на обществения посредник Иван Капралов. В диалог с учениците, посветен на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, той представи темата като разговор за общи ценности и права и за ролята на европейските институции. „Архитектурата и музиката са две от нещата, които свързват Шумен с европейското веднага след Освобождението, така че имате достатъчен материал и за участие в конкурса за снимки,“ сподели общественият посредник.
В рамките на Месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Община Шумен организира и конкурс за снимки на тема: „Европа в Шумен“. От общинската администрация напомнят, че до 20-ти април на адрес web@shumen.bg могат да се изпращат снимки в дигитален формат на сгради, места, екстериори, импресии, които внушават усещането за принадлежност към европейското културно пространство. На 25 април от 10.00 часа в 309-та аудитория „Боян Пенев“ в Ректората на ШУ ще се проведе дискусия на тема „Пръв сред равни – Ние и Европейският съюз“. Тогава ще бъдат наградени и най-добрите фотографии, изпратени за участие в конкурса.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТриножката в действие: „Късметлия“ се сдоби с фиш за 400 лева
Следваща статияУченическа викторина „Да запазим децата на пътя“ ще се проведе в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here