дом Други Кметовете на Бяла река и Тушовица: Хората ще се вдигнат заради безводието

Кметовете на Бяла река и Тушовица: Хората ще се вдигнат заради безводието

0
ДЯЛ

3 000 жители в селата Бяла река и Тушовица в община Върбица 12-и ден стоически оцеляват в режим на безводие. Заради“ абсолютното бездействие на областния управител на Шумен“, като председател на Асоциацията по ВиК кметът на Върбица Мердин Байрам се готви за среща с министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.
„Напрежението сред местните хора ескалира с всеки изминал ден. Как да ги удържим, след като живеят в нечовешки условия – в жеги без вода. Вярна е максимата „Вода газим, жадни ходим“, заяви за 24shumen.com общинският кмет, като се позова на близостта на двете села до най-големия язовир в Североизточна България – „Тича“.
Байрам е възмутен от „незадоволителната работа и безхаберието на ВиК Шумен“.
„За 45 години в нашия планински район не е сменен проблемния довеждащ водопровод от стари, интернитови тръби. Нещо повече – получих информация, че водното дружество даже не е изготвило проект за смяна на тръбите. Не мога да намеря точната дума да квалифицирам „грижата“ на шефовете за хората.“, заяви Байрам без да крие гнева си по най-актуалния проблем тук.
„Проблемът е от 12 дни, нито ВиК, нито областна управа се ангажира с решение. Пуши ми главата, нямам думи. Голяма наглост”, коментира пред наш репортер Мердин Байрам. По думите му, са изпратени служители на Водоснабдителното дружество, които да проверят водомерите, при положение, че хората нямат вода. ”Аз изпратих багер на Общината, тъй като багеристът на ВиК имал …жътва”, обясни още общинският кмет.
„Положението е повече от тежко. Хората може да се вдигнат и имат пълно основание. Недоволстват, отказват да плащат вода“, заяви прeд 24shumen.com кметът на село Бяла река Хюсеин Исмаил.
„Бях цяла седмица в болнични. Телефонът ми прегря от обаждания. Хората питат: Кмете, какво правим. И са прави – има семейства с бебета, с болни хора“, продължава той с описания на трагедията, която вече има размерите на бедствие.
В селото имало две чешми. Опашките от чакащи, да си налеят вода в туби и бидони, били километрични и то в нетърпима жега. Но хората издържали стоически, защото без вода не се живее.
Идвали бригади от ВиК, които не можели да открият авариите по водопровода.
„Вярно трасето е старо, силно амортизирано. Кърпят го и какво – проблемите с безводието продължават“, анализира кметът бедствената ситуация. Миналата седмица само за пет дни работниците от ВиК отстранили 15 аварии по главния водопровод. Заради трудния, планински терен, някои от ремонтите се извършвали ръчно, тъй като техника не било възможно да влезе.
Местни хора разказаха и за друго бедствие – заради голямото потребление, силно намаляла и водата от кладенците. Нещо повече, тя се размътила. „Нищо чудно да е пълна с бактерии. Пълна, непълна, без вода не се живее“, казват те. И уточняват, че нямат претенции за качеството на водата, а да купуват минерална вода нямат пари. Приоритетни били други разходи.
Особено трагично преживяват кризата млади семейства, на които им предстои да се бракосъчетаят и ще вдигат сватби.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияС фрактура на черепа и спукано тъпанче се размина пострадал при катастрофа на „Хемус“
Следваща статияВземат мерки срещу замърсяването на въздуха през летния сезон