дом Общество КАТ взима книжки за неплатени глоби, препатили съветват как да сте изрядни

КАТ взима книжки за неплатени глоби, препатили съветват как да сте изрядни

0
ДЯЛ
Снимка: Архивна

От началото на седмицата, на територията на цялата страна КАТ провежда акция на пътя – ако не сте си платили глобите, оставате без книжка.
Във връзка с предстоящите празнични дни екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени по пътищата в цялата страна и най-вече по шосетата, водещи към граничните контролно-пропускателни пунктове. В акцията участват и служители на АПИ, които пък следят стриктно за наличието на винетен стикер.
Оказва се обаче, че дори и да сте „изряден платец на глоби”, за да бъде точно отразено в софтуера на КАТ платената глоба по Закона за движение по пътищата, попълвайки платежния документ, трябва да внимавате за няколко основни момента при плащането на глоба.
Ето и съветите на препатили шофьори:
1.Всяка глоба се плаща с отделно платежно нареждане.
2. Вписвайте номера на наказателното постановление/НП/, а не на акта /АУАН/. Ако не стига мястото в документа използвайте съкращението НП.
3. Ако глобата е по електронен фиш, напишете в платежното: серия и номер на ЕФ и дата на издаването му. Ако не стига мястото в документа, за електронен фиш ползвайте съкращението ЕФ.
4. В полето „задължено лице“ на платежния документ напишете трите имена на наказаното лице, независимо, че друг може да е вносител на сумата за глоба. Задължително впишете ЕГН / ЕИК на наказаното лице.
5.В платежното вписвайте точния размер на глобата, която се заплаща наведнъж в пълния й размер. Само за глобите с електронен фиш има отстъпка от 30 %, ако задължението е платено в 14 дневен срок от получаване на фиша.
6. Банковата сметка, по която трябва да постъпят средствата от глобата е посочена накрая на фиша и наказателното постановление.
Некоректно попълнените платежни документи за платени глоби може да станат причина за неприятности при среща със служители на КАТ на пътя, затова носете със себе си, като тръгвате на път, копие от документа, с който е платена глобата.
Припомняме на читателите на 24shumen.com за възможността да се проверяват и погасяват онлайн задължения за нарушения по Закона за движение по пътищата. Това става през интернет страницата на МВР, рубриката „Административни услуги“ и под рубриката „Електронни справки и услуги“. В първата опция „Задължения по документи, издадени от Пътна полиция-МВР“ е възможно да се направи справка за задължения по фиш, акт за установяване на административно нарушение, наказателно постановление. Изисква се въвеждането на ЕГН или номер на свидетелството за управление на МПС, или на издадения документ (фиш, наказателно постановление). На същото място е възможно да се извърши и разплащане по електронен път. В графата „Заплащане“ – „Заплащане на глоби по издаден фиш/електронен фиш“ и „Заплащане на глоба по наказателно постановление“ гражданите ще намерят подробни разяснения как да направят това. Страницата може да се посети от следния линк: https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/Services/Index
От „Пътна полиция“ призовават гражданите да се възползват от възможностите за справки и плащания по електронен път и да изплатят задълженията си без да губят ценно време.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПротест и смяна на директора на МБАЛ Шумен
Следваща статияОткриват изложба „Шумен-познат и непознат“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here