дом Общество Факли, пъстро дефиле и кулинарни изкушения на 10-ия „Карнавал на плодородието“

Факли, пъстро дефиле и кулинарни изкушения на 10-ия „Карнавал на плодородието“

0
ДЯЛ

Над 2 000 участниците ще посрещне тазгодишното десето издание на „Карнавалът на плодородието“, което ще се проведе в Шумен от 28 до 30 септември.
Жителите и гостите на града ще могат да се наблюдават пъстри прояви от 57 карнавални дефилиращи групи от целия регион, сред които 24 читалища, 17 детски градини, 5 училища, както и всички художествени групи, ансамбли и школи на територията на града. В проявите ще вземат участие мажоретките от СК „Ритмик, клуб „Традиция“, СК „Мадарски конник“, градски духов оркестър „Михаил Биков“ формациите на Младежки дом, кукерите от Макак, Симфониета Шумен и др. За участие в карнавала са поканени и чуждестранни ансамбли от Сърбия, Македония, ансамбъл, както и ансамбъл „Шарено герданче“.
По идея на кмета на община Шумен Любомир Христов, на 28 септември в зала „Арена Шумен“ ще се състои концерт, в който ще вземат участие всички художествени ансамбли и групи от Шумен, завърнали се с отличия от различни конкурси в света – ансамблите „Луди млади“, „Шумен“ и „Мадара“. Входът за концерта ще е свободен.
„Карнавалът е традиционен за община Шумен. През последните години набра доста сериозна скорост, натрупа опит. Темата за плодородието не съществува в другите карнавални общности или региони, където се провеждат такива карнавали“, сподели днес пред журналисти зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.
На 25 и 26 септември по всички търговски вериги атрактивни групи ще раздават флаери и ще информират шуменци за предстоящия карнавал.
„Нашата цел е да утвърждаваме традициите, а карнавалът постави такива. Постарали сме се да обогатим съдържанието със съвременни и интересни теми. Това ще се види още на 27 септември, когато ще започнем с дефиле по пешеходната зона“, добави хореографът Красимир Савов.
Дефилето ще се журира от петчленно жури в състав: Красимир Савов, Ивайло Секелариев, Чинка Тодорова, Ростислава Тодорова и Стефани Лечева.
Карнавалът ще бъде открит от кмета Любомир Христов с прерязване на лентата на балона с логото на карнавала, за който се търси име. Логото е дело на шуменския художник Петьо Дамянов.
Музикално-танцовите прояви ще могат да бъдат наблюдавани на открита сцена на пл.„Освобождение“. Зрителите ще имат възможност да се насладят на огнена картина със 100 факли и пиротехнически ефекти, представена от танцовите ансамбли. Наградите ще бъдат обявени на 29 септември.
Над 100 маси с кулинарни изкушения ще зарадват любителите на кулинарията в последния ден на карнавала. Масите ще бъдат подредени в парка между сградата на Общината и библиотеката. Досега 30 групи са дали заявка за участие, които ще бъдат оценявани от тричленно жури. Музикално-танцовата програма е осигурена от възпитаниците на СУ „Сава Доброплодни“.
„Карнавалът се обогатява. Доста интересни заявки имаме тази година, погледът се измества, има търсене на нови рецепти и нов начин на поднасяне“, каза Десислава Златева – началник отдел „Култура, младежки дейности и спорт” в общината.
В рамките на празника на плодородието ще се търсят и „Карнавално семейство“ и „Домашен любимец“. Досега 5 семейства са дали заявка за участие в конкурса.
Програмата на Карналава може да видите тук.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАпаш потроши стъкло на паркиран автомобил, задигна перфоратор
Следваща статияОбщина Шумен се включва в операция EDWARD

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here