дом Здраве Каква е разликата между заразен и болен от COVID-19? Отговорът на МЗ

Каква е разликата между заразен и болен от COVID-19? Отговорът на МЗ

2
ДЯЛ
Снимка: Pixabay.com

Не всеки, който се зарази с вируса COVID-19, ще се разболее, посочват от Министерството на здравеопазването (МЗ) и уточняват:
Това зависи от безброй фактори, на първо място – от състоянието и реактивността на имунната система. Голямо влияние оказват и общото състояние на организма, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта, условията на живот и труд, климатичните промени, количеството на попадналите вирусни частици и още много други.
Заразеният, но неболедуващ човек, продължава да разпространява вируса и да бъде опасен за околните и обществото.
Хората, развили клинична картина на коронавирусната инфекция, след преболедуване създават хуморален и клетъчен имунитет, който според най-последните научни данни трае до 10-12 месеца, с най-различна интензивност в зависимост от по-горе посочените фактори. Но трябва да се знае, че преболедувалите също продължават да разпространяват инфекцията, независимо от създалия се имунитет.
Защо е толкова важно да се спазват противоепидемичните мерки от всички – преносители на вируса, болни и ваксинирани?
Спазването на противоепидемичните мерки е много важно и с него трябва да се съобразяват както преболедувалите, така и всички други граждани, защото всеки един от тях може да бъде носител на вируса и да го разпространява. Това важи със същата сила и за ваксинираните лица. Трябва добре да се разбере, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и загуба на живот.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗарибиха язовир „Тича“ с 6 000 шаранчета
Следваща статия623 новозаразени с COVID-19 в страната, в Шуменско са 8

2 КОМЕНТАРИ

  1. „Заразен(ият), но неболедуващ човек, продължава(щ) да разпространява вируса и да бъде опасен за околните и обществото.“

    Колко точна дефиниция на „ваксиниран“

    • Аман от антиваксъри. Вие сте най-умните хора на света. как пък разабра, че това е профилът на ваксинирате, а не на такива като теб, които разнасят заразата без да им пука за другите? Замисли се малко, защо аджеба в Израел например всички са ваксинирани. Мислиш ли, че точно евреите ще си причинят това, ако ваксините са опасни? Тези хора притежават и движат световния капитал. За тях всеки един евреин е повече от богатство на тази земя. И изведнъж те ще решат, че трябва да си избият населението, като го ваксинират цялото, включително и децата? Ами Турция, ами Великобритания? Смяташ, че са са подкупили правителствата им и затова ваксинират хората ли?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here