дом Общество И Антарктида вече е „част“ от България: Монтираха паметник на кирилицата

И Антарктида вече е „част“ от България: Монтираха паметник на кирилицата

1
ДЯЛ

Българските полярници монтираха паметник на кирилицата на базата ни в Антарктида. Той е поставен в непосредствена близост до православния параклис „Св.Иван Рилски” като по този начин създава един комплекс на българските духовни ценности на Ледения континент, съобщи NOVA. Паметникът е монтиран само с два болта в скалите, без леене на бетон, за да се опази уникалната околна среда. Той е направен изцяло с дарения на българи и монголци и тежи около 100 кг., висок е два метра и половина и е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката. Върху „Ж“ са изрисувани три икони – на светите братя Кирил и Методий и на св. Климент. В основата му в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на кан Кубрат в Украйна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия12 съдебни заседания предстоят по мегаделото „Хитрино“
Следваща статияНай-добрите математици от страната ще мерят знания на турнир в Шумен

1 коментар

  1. Биваше поне снимка на въпросния паметник да сложите в материала за него. Така новината ви щеше да има повече живот. А иначе се гордея с нашите полярници !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here