дом Общество Историята за спасението на българските евреи на фотоизложба в Шумен (снимки и...

Историята за спасението на българските евреи на фотоизложба в Шумен (снимки и видео)

0
ДЯЛ

Фотоизложба „Спасението. 10 март 1943 г.“ е посветена на 75 години от спасението на българските евреи и бе представена от уредника в музея Бета Хараланова. Експозицията разказва за основните моменти от идването на нацистите на власт в Германия през 1933 г., за „Кристалната нощ” (1938 г), поставила началото на Холокоста в Европа и на антисемитизма в България през тези години. Тя е организирана от Регионалния исторически музей и Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Шумен и е подредена на втория етаж във фоайето на Община Шумен.
„Това е явление, което и до ден днешен се съхранява и ежегодно се отбелязва на 10 март – Денят на спасението на евреите. Те са спасени благодарение на действията на целия български народ, благодарение на Св. Синод на българската православна църква, както и благодарение на действията на редица депутати и общественици. Това никога не трябва да се забравя. Както не трябва да се забравя и депортацията на 11 480 евреи от Македония и Беломорска Тракия“, сподели при представянето на фотоизложбата Бета Хараланова.

Тази година лозунгът е „Не на насилието, не на омразата”. Чрез изложбата се обяснява как населението на Шумен се оказало в основата на спасението на българските евреи. Преди години Община Шумен получи най-голямата награда, давана от организацията на евреите в България – „Шофар”. Значително място в експозицията заемат таблата, свързани с борбата на видни общественици, писатели, адвокати срещу Закона за защита на нацията, приет през месец декември 1940 г., на шуменските депутати и редица шуменски граждани, обявили се в защита на евреите. Представени са и събития, свързани със самото спасение на българските евреи в годините на Холокоста. Посетителите могат да се запознаят с интересни факсимилета от документи – статия, публикувана през 1938 г. в немско списание и насочена срещу композитора Панчо Владигеров, с изказванията в защита на евреите на известни личности от нашия град – Ст. Чилингиров, Марин Тютюнджиев, д-р Любен Дюгмеджиев, с живота на областния управител Стефан Пенев, на д-р Смядовски и учителя Васил Острев и мн. др., оказвали морална защита и материална помощ на евреите от Шумен в годините на Холокоста. Снимки и спомени разказват за живота на шуменските евреи през 1940-1943 г. – трудовите лагери за мъжете, задължителните жълти значки, забраната за посещения на театри, кина, читалища и питейни заведения, преминаването по главните улици на града. Това са част от ограниченията, които те преживяват в годините на Холокоста.

От своя страна Регионалният исторически музей реши да подреди изложбата именно в Общината, където тя ще може да бъде видяна от гражданите и служителите. Изложбата е мобилна и ще бъде в Шумен за кратко. На 6-ти март ще бъде открита в Музея на религиите в Стара Загора. Има вероятност на откриването да присъства митрополита на старозагорската митрополия. След което изложбата ще върне в Шумен и ще бъде поставена в Професионалната гимназия по Икономика, а по-късно и в СУ „Сава Доброплодни”.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСменят шефа на МБАЛ-Шумен, постът поема д-р Димитър Костов?
Следваща статияПроект за 500 000 лв. предвижда Водно огледало и фонтан пред Съдебната палата (видео и снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here