дом Общество Искането за местен референдум в Мадара е отхвърлено

Искането за местен референдум в Мадара е отхвърлено

0
ДЯЛ

Областният управител проф. Стефан Желев е издал заповед, с която отхвърля искането за провеждане на местен референдум в село Мадара, поради незаконосъобразност.
Сред аргументите за това решение са липсата на задължителни реквизити по процедурата за провеждане на допитване: протокол от събрание на не по-малко от 50 граждани с избирателни права, на което да е одобрено предложение до общинските съвети, да е избран инициативен комитет, да е одобрена бланка за подписи и определен срок, ред и места за събирането им. Не е извършена и изискуемата по закон съгласувателна процедура с кмета на община Шумен, не е проведена и информационна кампания, даваща възможност за информиран избор на участващите в подписката. Приложената от кмета на с. Мадара подписка не отговаря напълно на изискванията на чл. 49 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Има съществено разминаване и във въпроса за местния референдум. В докладната записка на кмета на с. Мадара до председателя на Общински съвет-Шумен от 11 ноември 2020 г., с която за първи път се отправя предложението за местен референдум, неговата формулировка е: „Съгласни ли сте с. Мадара и неговото землище да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната ни община Каспичан ?”. Както във внесеното на 19 януари 2021 г. предложение за провеждане на местен референдум, така и в докладните записки до общинските съвети в Шумен и Каспичан фразата „и неговото землище” липсва.
Заповедта на областния управител проф. Стефан Желев може да се обжалва пред Административен съд-Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРИК-Шумен встъпи в правомощията си
Следваща статияКачеството на водата от язовир „Тича” остава без промяна – влошено

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here