дом Наблюдател Интернет опасностите: Институции обявиха война на киберпрестъпността срещу деца

Интернет опасностите: Институции обявиха война на киберпрестъпността срещу деца

0
ДЯЛ

Знаем ли как да сърфираме безопасно в Интернет? Запознати ли сме с опасностите и рисковете, които се крият в социалните мрежи? Знаем ли към кого да се обърнем ако попаднем с лоша ситуация? Едни от най-честите опасности в Интернет пространството са социалните мрежи. Не винаги човекът, които се представя е наистина той. Затова трябва внимателно да подбираме с кого общуваме.
Безопасните методи за сърфиране в социалните мрежи, препоръчани от специалисти
Когато общуваме с непознати е препоръчително да използваме прякор и аватар, а не своето име и снимка. Никога не трябва да казваме адреса, където живеем, училището, в което учим, и телефонния си номер или къде работим. Когато попаднем в Интернет на нещо, което ни плаши или притеснява, споделяме с близки, родители и познати. Също можем да се свържем с Българската линия за онлайн безопасност на телефон 124 123. Това са само малка част от начините да се предпазим.
Доверчивостта може да ни донесе големи неприятности, като изнудване, заплахи, склонност към проституция и други по сериозни неща вредни за здравето и живота ни.
За това е важно децата да се запознаят с плюсовете и минусите на Интернет пространството и да упеят да разграничат доброто от лошото.
Децата като уязвима група на насилието в интернет
В днешно време малчуганите започват да работят с Интернет от ранна възраст, за това те са най-уязвимата група. Трябва да им бъде обяснено, какво да правят и какво да не правят, когато са в социалните мрежи. Това не означава да ги ограничим и те да не ползват лаптопи, таблети или телефони. Трябва да има диалог между тях и родители, съветват още експертите.
Институциите в борба с рисковете, които крие онлайн общуването
Възрастните трябва да знаят какво прави детето онлайн, какви игри играе и с кого си чати.
За тази цел от СНЦ „Демократично сдружение Искам да знам“ в Шумен са създали две клипчета в рамките от 3 до 5 минути. Единият от тях е насочен към децата в предучилищна възраст, а другият-към децата от 1 до 4 клас. Те ще бъдат качени и в Youtube, за да имат достъп до тях повече хора, включително и родители.
От Столична дирекция на МВР вече са предприели инициатива, с която да покажат рисковете от общуването с непознати онлайн. Само преди няколко дни служители на сектор „Киберпрестъпност“ в ГДБОП задържаха 36-годишен столичанин с инициали Б.И., за когото е установено, че е използвал целенасочено ресурсите на социалната мрежа „Facebook“ за осъществяване на контакти с малолетни момичета, които да склонява и изнудва към участия в порнографски представления, както и за обмен на материали с порнографско съдържание.
Той се е представял с фалшива самоличност на 15-годишно момиче. Така, за около три месеца мъжът е добавил в профила си над 1 500 момичета на възраст от 12 до 15 години. Използвайки възрастта на децата и тяхната наивност и доверчивост, Б.И. умело манипулирал своите жертви да изпълняват извратените му желания.
24smolian.com
Създаденият от СДМВР клип може да видите тук.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРайони без ток в Шумен, Нови пазар и Каспичан
Следваща статияДобра новина! Откриха изчезналото момиче от Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here