дом Общество Инж. Красимир Марков, управител на „ВиК-Шумен“: От години търсим начини за...

Инж. Красимир Марков, управител на „ВиК-Шумен“: От години търсим начини за решаването на кризата с водата в община Върбица

0
ДЯЛ

Във връзка с готвени протести на жители на две села заради продължаващото безводие, 24shumen.com потърси позицията на „ВиК – Шумен“, като дружество, което поддържа и експлоатира В и К мрежата на територията на цялата Шуменска област.
От оператора считат, че емоциите при решаване на проблема не са от полза за никого.
Становището, подписано от управителя на ”ВиК – Шумен” ООД инж.Красимир Марков, публикуваме без редакторска намеса.
Търсенето на решение на проблема с водоснабдяването на тези населени места е от много години. Анализите, на база наблюдения през последните 35 години, откакто са изградени и въведени в експлоатация водоизточниците, налагат следните изводи:
Дебитите на всички водоизточници са намалели многократно спрямо времето на изграждането им, т.е през 80 те години на миналия век.
Дебитите се увеличават през втората част на зимата и пролетта, а през летните месеци, когато водопотреблението нараства осезателно , намаляват.
Не съществува възможност за изграждане на каптажи, дренажи и тръбни кладенци.
Изграждането на водоснабдителна група „Тушовица”, от където се водоснабдяват селата Бяла река и Тушовица се завършва през 1982 – 83 г., като довеждащите водопроводи в групата са изцяло изпълнени от азбестоциментови тръби, които преминават през реки и дерета. Общата дължина на довеждащите водопроводи от каптажите до населените места е: до Тушовица 20 км, а до Бяла река – 25 км.
Вследствие на дългия период от експлоатация външните водопроводи от водоснабдителната група са амортизирани.
Локализирането и отстраняването на възникнали аварии по водопровода, трасето на който преминава през силно пресечен планински терен, като до определени участъци от него не е възможен и достъп на автомобили, отнема много време и ресурси. А изкупно-възстановителните работи се извършват ръчно от служителите на ВиК оператора.
Изтеклият експлоатационен период на мрежата, предпоставка за множество аварии, поставя ВиК оператора пред непосилната понякога задача да отстранява по няколко аварии на ден
по тези труднодостъпни участъци. Експлоатационните разходи за поддръжка на нормалната експлоатация на тези водопроводи са едни от най-големите за Дружеството.
Молим, тези, които обвиняват ВиК в бездействие да посетят местата, по които се работи за локализиране и отстраняване на авариите.
Дъждовете през юли, преовлажняването на терена и свлачищните процеси правят достъпа до водопровода на места невъзможен. Надяваме се тогава мнението и оценката на труда на работниците и служителите от ВиК да бъде променено. А също да срещнем разбиране и съвместно търсене на начини за решаване на проблема.
Съгласно Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги, сключен между „Асоциацията по ВиК” Шумен и „ВиК – Шумен” ООД през 2016 г., съгласно който собственик на водопроводните мрежи и съоръжения е Община Върбица, ВиК в качеството си на Оператор съхранява и поддържа активите, предоставени за стопанисване наот Община Върбица, като член на асоциацията.
Уверяваме всички заинтересувани, че „ВиК – Шумен” от години търси начини и средства да бъде решен проблемът с водоснабдяването, както на тези две села , на територията на община Върбица, така и на всички останали населени места от Общината.
Осигуряването на необходимите средства е непосилно за ВиК. През 2004 год. са проучвани начини за изграждане на язовир „Герила”, а също и водоснабдяване от язовир „Тича”.
Като доказателство за ангажираността на ВиК към проблема са: Докладна до МРРБ, изх.№ 577/13.03.2012 год. Становище до кмета на община Върбица, искано във връзка с подмяна на довеждащ водопровод за селата Тушовица и Бяла река, изх.№ 224/30.01.2012 г., протокол от 19.01.2018 г. за извършване инвестиции във ВиК сектора между община Върбица и ВиК и др.
Надяваме се афектът на гражданите, предизвикан от проблема с водоснабдяването на тези населени места, да се превърне в ефект и да провокира както собственика на активите, така и институциите, от които зависи осигуряване на финансиране за рехабилитация на амортизираните вече вопроводи и съоръженията към тях.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУдар! 10 млн. лева са открити в кутии и шкафове в хотел „Маринела“, обявяват Ветко и съпругата му за издирване
Следваща статияРали „Стари столици“: Убедителна преднина за Мирослав Ангелов