дом Общество Инвеститори: Заводът за пелети без комин и дъждовна вода като отпадък (видео)

Инвеститори: Заводът за пелети без комин и дъждовна вода като отпадък (видео)

0
ДЯЛ

Заводът за пелети няма да има комин. Вода с чистотата на дъждовната ще остава след производството, както и пепел за циментовата промишленост и пътното строителство. Това заявиха днес на брифинг инвеститорите от Германия и Австрия.
На срещата присъстваха Клаус Дитер Вагенбренер и Михаел Кабурек от Германия и Велин Дракалиев от България – съдружници и управители на фирмата „СЪСТЕЙНАБЪЛ ЕНЕРДЖИ ПЕЛЕТ ПЛАНТ ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ – ШУМЕН“ ООД.
Технологията „Аленго“ е най-модерната в света и е без изгаряне. При нея с добавяне на специални компоненти в безкислородна среда под високо налягане вредните вещества ще се превръщат в безвредни.
Първоначално отпадъците ще се раздробяват. Следва сушене, от което кондензираните пари ще се пречистват до вода с чистота на дъждовната. От получената маса ще се отделят черните метали. После тя ще постъпва в мелница, след което в преса под налягане ще се оформят пелетите. За слепител ще се използва калциев окис. Високата температура от триенето ще остъклява получения краен продукт.
„Дошли са да решим проблемите, а не да ги създаваме“, категоричен бе Велин Дракалиев – преподавател в бургаския университет „Проф. Асен Златаров“.
„Депото в Шумен има капацитет на действие между 4 и 7 години. Депата за битови отпадъци са на доизживяване. Те генерират метан, който е една от причините за въглеродни емисии. Преминаването към нови модерни технологии за преработка на отпадъци е задължителна“, коментира Велин Дракалиев и отново заяви, че фабриката няма да изгаря отпадъци и комини няма да има.
Дракалиев уточни, че появилите се слухове и твърдения, че завода за висококалорични пелети край квартал „Дивдядово“ ще замърсява околната среда и работата му е вредна за здравето на хората, са абсолютно неверни и безпочвени. Той добави, че по света вече има изградени над 24 подобни завода, които ползват технологията „Аленго“. „Проектът за фабрика в Шумен е пилотен за България. За първи път срещнахме разбиране в Община Шумен“, каза още Дракалиев.
Представителят на инвеститорите германецът Клаус Дитер обясни, че са проучили какво е въздействието на инсинераторите върху здравето на хората. „Оказа се, че при тази технология във въздуха се отделят микрочастици и в радиус от 400 километра хората боледуват от ракови заболявания. Подчертавам, нашата технология не използва инсинератори и е напълно безвредна за здравето на хората и не замърсява околната среда“, категоричен бе Клаус Дитер.
Теренът, на който ще се изгради заводът за пелети е с големина 80 декара. На 40 от ще се разположи фабриката. Върху останалите 40 изгради соларен парк.
„Целта е да покажем, че от чиста слънчева енергия могат да се произвеждат чисти пелети“, обясни изпълнителният директор на проекта Михаел Кабурек.
Инвеститорите имат намерение да преработват дори отпадъка от пречиствателната станция, както и стари автомобилни гуми.
Кметът Любомир Христов припомни, че фабриката ще бъде изградена за една година. Инвестицията е на стойност 30 000 000 евро. При строителството на завода ще бъдат наети 250 работници, а на постоянен договор в предприятието ще работят 25 души.
Заводът ще има капацитет да преработва годишно 105 000 тона отпадъци, както и боклука на останалите общини в област Шумен.
„Знаете какъв е проблемът със старите гуми. Той се превръща в бедствие за цялата страна. Затворихме депото в Шумен и старите гуми отново започнаха да се изхвърлят по гори и речни корита. Никой не желае да ги изкупи, напротив – трябва Общината да плаща за депонирането им. Депото за битови отпадъци до няколко години ще изчерпи капацитета си. В Европейския съюз само две държави все още използват сметища, но тази практика е неефективна и замърсява околната среда. Ние не може да чакаме. Трябва да въведем нови и модерни технологии“, обясни Любомир Христов. Той добави, че страхове за контрола на дейността на завода могат да съществуват за всяко ново инвестиционно намерение. „Тук обаче страховете са безпочвени“, каза още Любомир Христов.
„В крайна сметка, ако продължим да депонираме отпадъците, след запълване на сметището ще трябва да търсим нов терен. Това ли искаме, да оставим на децата си земя просмукана с отрови и покрита с боклук? Назрял е моментът да въведем нови безотпадни технологии, които са в полза на здравето на хората и околната среда“, категоричен бе и зам.-кметът Боян Тодоров.
Технологията „Аленго“ има предимството, че ще спести разделното събиране на отпадъци. „Нека не забравяме, че срока на разпад на пластмасите в природата е около 1 000 години. При това се отделя огромно количество вредни вещества, които отравят почвата“, обясни още Боян Тодоров.
Предстои инвеститорите да подготвят проектите. Да сменят статута на земята и да изготвят анализ за въздействие върху околната среда, който ще се направи от РИОСВ.
Изграждането на фабриката ще се финансира чрез лизинг.
Припомняме, че утре от 18.00 часа в залата на Регионалния музей в Шумен инвеститорите ще представят пред проекта и технологията на преработка пред гражданите.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлаготворителен базар от деца за деца, пострадали от насилие
Следваща статияГорските задържаха над 23 кубика дърва, 3 каруци, кон и моторни триони

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here