дом Общество Инвестират 95 млн. лв. във водопроводната мрежа, цената на водата плавно ще...

Инвестират 95 млн. лв. във водопроводната мрежа, цената на водата плавно ще се повишава

0
ДЯЛ

Свършeното по регионалното прединвестиционно проучване за област Шумен обсъдиха на работна среща зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова и кметовете на общини.
Предвижда се във водопроводната мрежа на региона да бъдат инвестирани 95 милиона лева. 22 милиона от тях са отделени за пречиствателна станция за питейни води в Шумен. В момента се подготвя тръжната документация и се очаква през месец март процедурата за избор на изпълнител да стартира. Други 37 милиона лева са предвидени за довеждащия водопровод от язовир „Тича“, който е с дължина 26 км. Бенефициентът по проекта, който ще бъде финансиран от ОП „Околна среда“ е ВиК-Шумен. Водното дружество трябва да осигури съфинансиране между 11-15 милиона лева.
Предстои да се уточни как направените инвестиции ще се отразят върху цената на водата. Според Малина Крумова, за да бъде осигурено нормално водоподаване, е необходимо плавно покачване на цената, съобразено с доходите на населението. „Смисълът на срещата беше да запознаем общините със свършеното до момента по разработването на регионалните прединвестиционни проучвания, които са в основата на проектите за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“. Знаете, че има 14 такива проучвания, които се разработват по договори, сключени от МРРБ и те ще бъдат в основата на проектите за финансирането с около 1,3 млрд. от програмата. Изискванията на оперативната програма са такива, че финансирането е насочено към англомерации с над 10 хил. жители. Това на територията на област Шумен са град Шумен и град Нови пазар“, съобщи Малина Крумова. Тя съобщи още, че е създадена Работна група за изменение на Наредба №4, която трябва да предложи мерки за по-адекватно измерване на количествата потребена вода.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСкок на острите заразни заболявания в областта, грипът удря в края на януари
Следваща статияBallaN пристига в Шумен за радост на феновете му

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here