дом Здраве Имунолог: Коронавирусът не живее по повърхности, предава се само от човек на...

Имунолог: Коронавирусът не живее по повърхности, предава се само от човек на човек

0
ДЯЛ

Коронавирусът се предава само от човек на човек в интимен контакт. Това заяви доц. Андрей Чобанов в сутрешния блок на bTV. Той е ръководител на департамент „Имунология“ в Института по имунология към БАН.
„Дезинфекциите в училищата и детските градини с нещо хубаво и трябва да се извършат. Полезни са, но помагат срещу хлебарки, а не срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята и не се разпространява там. Той е особен патоген, предаващ се от човек на човек. Така и не се доказа, че се разпространява чрез повърхности, дрехи, пейки, седалки и т.н.“, обясни имунологът.
По думите му доказателството е, че 5 млн. души са се заразили в цял свят от коронавирус към момента, което е нищо в сравнение с разпространението на грип в световен мащаб.
Запитан дали, ако има малко дете, би го пуснал на детска градина във вторник, той каза: „Веднага! Сред децата вирус не се разпространява и това се доказа“.
„Големият проблем в световен план бяха концентрираните големи групи от възрастни. Затова на Балканския полуостров ситуацията е такава – тук имаме много по-малко домове за възрастни, сравнено със Западна Европа“, уточни Чобанов.
На въпрос дали ще иде на ресторант сега, той отвърна: „Мен никога не ме е било страх, тъй като чрез храната това не се разпространява, освен ако нямате много интимен контакт със сервитьора. И все пак не искам да опонирам срещу активностите, които властите полагат“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия39 са случаите на излекувани от COVID-19 за последното денонощие
Следваща статияПредложение: Общинските съветници в Шумен без заплати за извънредни сесии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here