дом Култура Изборът на носител на награда за лирика се превърна в скандал, придружен...

Изборът на носител на награда за лирика се превърна в скандал, придружен с обиди

0
ДЯЛ

Поетът Петър Чухов за втори път беше определен за носител на Националната награда за поезия „Иван Пейчев” за 2017 г. В края на миналата година членът на журито Антонин Горчев обяви на пресконференция, че със 7:1 гласа Чухов е спечелил поредното издание на конкурса със стихосбирката си „АДdikted”. Поетът обаче не получи наградата си на 16 декември – рождения ден на Иван Пейчев, защото Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели (СБП) – съорганизатор на конкурса, изпрати писмо до ръководството на общината. В него той изрази несъгласие със състава на журито, разгледало над 120 стихосбирки от над 80 автори. В резултат се стигна до днешното заседание на ново жури, в чийто състава влизат четирима представители на СБП – Боян Ангелов, Иван Гранитски, Панко Анчев и Симеон Янев. След заседанието на журито представителите на казионния писателски съюз не останаха на обявената пресконференция. В коридора на общината Боян Ангелов обясни, че Петър Чухов няма морални качества да получи наградата. Иван Пейчев е бил приятел с Никола Вапцаров, а в едно от стихотворенията си отличеният автор се гаври с пролетарския поет, а освен това, според Ангелов, Чухов е на 70-то място сред участвалите поети. На пресконференцията стана известно, че при гласуването Петър Чухов е получил пет гласа – тези на шуменските членове на журито – Десислава Златева, Антонин Горчев, Добрин Добрев, Иван Карадочев и Пламен Шуликов, а четиримата членове на СБП са дали подкрепата си на Валентина Радинска, която изобщо не е била сред обсъжданите при първото гласуване. В резултат те са отказали да подпишат протокола от заседанието. След този скандал от Общината заявиха, че са наложителни промени в статута на наградата на родения в Шумен Иван Пейчев. Засега обаче е рано да се каже дали ще бъде прекратено сътрудничеството със Съюза на българските писатели, чийто задължения се заключват основно в обявяване на конкурса в съюзното издание, участие в журито и присъствие на награждаването.
Предстои да се определи датата, на която Петър Чухов ще получи наградата си, която се състои от плакет „Ангелско перо” и левовата равностойност на 1500 евро, осигурявани от Община Шумен.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлаготворителен концерт в подкрепа на Тони Янакиева
Следваща статияБизнес-форуми в Турция инициира Българо-турската индустриална камара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here