дом Наблюдател За прасетата и чумата, за дупките и Голямата Дупка в душите…

За прасетата и чумата, за дупките и Голямата Дупка в душите…

0
ДЯЛ

„С гняв и дързост днес да издигнем глас…”
Из една възрожденска песен, която днес се пее в пияно състояние. Нарича се „Панагюрските въстаници”, но по-известна като „Боят настана”.

„Бира се отпуска само на членове на Профсъюза”. Култово послание от соца! Или си вътре, или жаден гледаш. Няма две положения. Във всяка една епоха слоганът е бил един и същ-с нас или срещу нас, „всички равни, някои по-равни”, или пък просто „Бедните да го духат”. Като тръгнахме по наклона на Оруел, то не можем да подминем прозрението на Чърчил за кучето, котката и прасето. Демек-едното хайванче те гледа с умиление, другото с презрение, а третото-като равен.
Прасета и кучета. Най-добрите авери на човечеството. Едните безпризорни у нашенско, другите ги избиваме заради Африканската чума (странно защо ли точно това е наименованието, ама нейсе, решили-кръстили).
Като няма какво да каже някой и започва да реди за международното положение (по Илф и Петров). Не че ни пука за него, нито пък за Западните Балкани, но родните евроатлантически велможи все това търталясват. Като опорни точки. Майната им! За друго иде реч. А именно, за това как прекарва летните си часове редовият българин.
То не е много за казване, но все пак „Есе”. Сиреч, опит. Като на Жак-Жак Русо, дето сега тормозят учениците да размишляват, па как мразим да мислим поначало!

Започваме с ракията и тютюна

Контрабандата бе обявена като враг №1 за държавата. И от десет години горят какви ли не нашенци с по една шепа тютюн, няколко литра ракия и т.н. престъпна дейност. Има и големи удари, но в един такъв след това изпразниха склад със задържани милиони късове цигари…
Значи, влиза се в някакъв дом по сигнал. Вътре – няколко туби с около 70 литра домашна ракия.
-Той, синът ми я вари – изрича жена пред органите на реда.
Пиячката се отнема, праска се един акт и така до съда.
Момчето аха да разкаже оня виц за варенето на ракията (дето в двора си един пич имал казан и като дошли проверяващите и го накарали да напише всичко той рекъл така: „Отидох до тоалетната, връщам се и гледам-трима полицаи варят ракия в двора ми”), ама не го направило. Хъка – мъка, глобата отпаднала. Но ракията все пак била отнета. Наздраве!
„За една шепа тютюн бе, за една шепа ме глобиха! Бандерол нямало, на`м к`о си нямало и хак – 1 000 лева. Аз ако имах хиляда лева това ли щях да пуша, бе?!”, разказва премеждията си пък старец. Останало му е едното пушене, но за жалост – нерегламентирано.

Когато дойде чума…

Настава истинско оживление сред чиновниците, когато трябва да борят поредната чума. То не са съвети, то не са комисии, то не са събрания, умувания а ла „За това ни плащат, ей, да не кажете нещо!”.
Не бяха чуми по птици, говеда, прасета, що ли не. Дори братята роми се вписаха във всеобщата психоза с кючеци по тематиката. „Ръц-тръц, птичи грип” и така нататък ноти и послания.
Жалко наистина. И нито дума, нито едно събрание за другата чума. Тази на бедността. Страшният мор за обикновения човек, от когото се очаква да пълни хазната, да захранва партиите, бизнеса и какво ли още не. Нито дума за тока, водата, за заплатите, за оцеляването. Народът отсъства от подобни събрания. Той самият е чумата на „загробващите прасета”.

Голямата дупка и малките дупки

„Ходил ли си в Румъния? Знаеш ли какви магистрали имат и строят, какви индустриални зони вдигат?”, пита един български тираджия. Въпросът е отправен към един най-обикновен мъж. „Тук си очукваме колите, един свестен път няма. Всяка година се чудят и измислят как да плащаме все по-скъпо за „привилегията” да караме по чудесните им пътища. А всичко е батак”, продължава.
Отговор на обикновения мъж: Знаеш ли колко политици вкараха румънците в затвора? Знаеш ли, че имаха волята да сведат корупцията до минимум? Защо всички към „Маказа” с румънски регистрации карат чисто нови автомобили, а ти се лангъркаш с кола, която 15 години някакъв арабин във Франция е „търкалял”? Не може за всичко да се иска рушвет в България. Не може петоразрядни чиновници да чакат пари за един печат. Не може комисионни за обществени поръчки да достигат до 50-60 процента, не може политици да искат суджуци. Затова нищо няма качествено, затова всичко новоткрито се пре*бава след три месеца, затова хора загиват по пропаднали пътища. Затова и нито една голяма компания няма да дойде тук. Защото корупцията е от чистачката в Общината до най-високите етажи”.
-Ти какво смяташ да правиш?-пита тираджията.
-Аз, аз какво да правя, аз съм си от тук?!-следва отговор.
„Боят настана…”, … по кръчмите

„Животът на хората се променя само и единствено чрез война, революция и военен преврат. Демокрацията е творение измислено от богатите с цел създаване на утопични мечти у бедните. А днес бедните вече са роби, живеещи под наркозата на неолибералната джендърска демокрация. Господстващата понастоящем неолиберална демокрация е най-голямата илюзия в историята на човечеството. Неолибералната олигархия плаща щедро на „професорки“ и „социолози“ да забравят миналото си и да лаят срещу собствения си народ, обвинявайки го в неблагодарност за това, че живее в илюзията наречена „демокрация“. Принуждават го да се чувства виновен за това, че 99% бедняци се надигат срещу 1% богаташи-мафиоти. Бълват тлъсти обиди затова, че бедняците защитават поне хляба на децата си. След това доволно се оттеглят с пълни джобове в луксозните си домове на райските затворени комплекси, обградени с високи огради, за да се предпазят от „народната любов“. Те отдавна са изпреварили Гьобелс, защото за разлика от него го правят не за кауза, а само и единствено за пари. За парите, които техните господари-поръчители са заграбили от бедняците. Рупорите на мафиотите-олигарси са по-коварни и по-долни от самите им господари”.
Уау, това го казва нашенец!
Друг, също от кръчмите: „Да хванем оръжия и да ходим в гората ли? Навсякъде къщи за гости, до тях ловни дружинки, горите все някаква собственост. То няма и къде да хванеш, па камо ли с оръжие – ще те гръмнат дори за гъби да отидеш”.

Да просперираш?! Ха-ха, бирата е само за Профсъюза…

Идат избори. Местни. Колко хора ще излязат откъде ли не, за да се включат в надпреварите. Някои от тях са щатни на всеки вот. Няма значение за какво. Такава масовост може да има само пред кръчма, в която са обявили промоция: на всяко кебапче-бутилка водка.
Кметската заплата е около 2-3 бона. Но при толкова желаещи човек започва да се чуди – Уай? (по евроатлантически). Дали няма нещо по – така в този пост? Нещо, а-у, далаверка?
Как да кажем? То корупцията в БГ-то е като извънземните – всички знаят, че съществуват, ама никой не ги е виждал. Иначе я борим. Корупцията, не извънземните…
Огледайте се и си направете сами оценка къде и как живеете. И никога, ама никога, не забравяйте, че „Бирата е само за членове на Профсъюза”.
Жельо Михов
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа пета поредна година майонеза „Краси“ е любима марка
Следваща статияСборникът „Слово и щрих“ събира произведения от пленер в Салманово

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here