дом Общество За последно?! Местим стрелките с час назад на 28-и октомври

За последно?! Местим стрелките с час назад на 28-и октомври

0
ДЯЛ

Вероятно за последен път следващата неделя ще преместим стрелките на часовниците, преминавайки към зимното часово време. Това трябва да стане в 04.00 часа след полунощ на 28 октомври, когато ще преместим часовниците с час назад. Така 04.00 часа ще стане 03.00 часа и ще спим с час повече.
Както вече 24shumen.com писа, Европейската комисия препоръча на страните-членки да отменят смяната на часовото време и всяка една трябва да реши до месец април 2019 година кое време ще приеме. Дебатите за смяната на часовото време започнаха в началото на 2018 година.
Първа против постоянното редуване на лятно и зимно часово време се обяви Финландия. Аргументите й – пречи на съня и на производителността на труда. След анкета, в която 80% от участвалите се обявиха за спиране на въртенето на стрелките.
България също проведе национално онлайн допитване – от 20-ти септември до 11-ти октомври. В него са участвали 17 318 души, като 48% от тях биха предпочели за постоянно да остане зимното часово време.
„Не е работа на Европейския парламент да върти часовници, работата на политическия орган е да води политически разговори. Този абсолютно фалшив дебат е доказателство за безпомощността на Европейската комисия. Вместо да поставя дебата върху същинските разговори, които засяга благосъстоянието на гражданите, ни занимават с това хората да избират какво да бъде времето. Какво да бъде времето трябва да избират психолози и лекари“, коментира евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
Според него държавите на Балканите трябва изберат едно време. Румъния може да избере лятното, ние зимното, Гърция – лятното. Представяте ли си затрудненията и безсмислието на организацията, на търговията, транспорта и пътуването, ако дори в един часови пояс изберем различни времена, пита Джамбазки. Затова според него това решение трябва да се съгласува между държавите и да се вземе от специалистите.
Изследвания показват, че приспособяването на хората към лятното часово време е по-трудно. Според психолога Александра Петрова постоянната смяна на времето създава тревожност в хората. От друга страна, слънчевата светлина е изключително важна. Хората, които са по-активни в първата част на деня, предпочитат това врем, което им дава повече светлина рано сутрин и обратното – активните вечер ще предпочетат вечер да имат повече светлина.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДнес почитаме паметта на Света Петка
Следваща статия25-годишната Елизабет има нужда от помощ и подкрепа в битката й за живот

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here