дом Общество Засилват контрола върху биохрани и продукти по цялата верига

Засилват контрола върху биохрани и продукти по цялата верига

0
ДЯЛ

По препоръка от одита на Сметна палата Министерството на земеделието, храните и горите засилва контрола върху биохрани и продукти. Това включва подобряване на системата за контрол над биологичното производство включваща контролиращите лица, Министерството на земеделието и Агенцията по безопасност на храните.
Препоръките от одита са за нормативни промени, процедурни промени и промени в информационната система, като с тях се цели да се обхване контрола по цялата верига – производство, преработка и търговия. Измененията са насочени към създаване на условия за гарантиране на качеството.
Предприети са изменения и допълнения на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, в частта биологично производство. Основните промени са в посока разширяване на състава, обхвата и размера на санкциите, които се налагат на контролиращите лица при неизпълнение на задълженията им във връзка с осъществявания от тях контрол. Санкцията при неизпълнение на задълженията им във връзка с разпоредбите на европейското законодателство е увеличена четири пъти. Въведени са изисквания към броя и квалификацията на контролиращите лица и ресурсната им обезпеченост с цел гарантиране на качеството на извършваната контролна дейност над биологичното производство. Също така се изготвя проект на наредба за биологично производство с цел създаване на условия за гарантиране на качеството на биологичните продукти. Предвидено е контролиращите лица да бъдат обект на санкции при установяване на нарушения от страна на операторите, които не са докладвани от тях.
Въведено е задължително вземане на проби преди издаване на сертификата за биологично производство. Направени са значителни промени във връзка с текстовете, регламентиращи административната процедура по отношение на издаването на разрешение и надзора.
Предприети са стъпки за подобряване на функционалностите на специализирания софтуер на производители, преработватели и търговци на биологични продукти и храни.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРайони със смущения в електрозахранването
Следваща статияМОН утвърди новите учебни програми, ще се изучава и „гражданско образование“