дом Здраве Засега няма регистрирано огнище на Африканска чума по свинете в Шуменска област

Засега няма регистрирано огнище на Африканска чума по свинете в Шуменска област

0
ДЯЛ

„До настоящия момент на територията на област Шумен няма регистрирано огнище на заболяването африканска чума по свинете“. Това обяви днес на ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия заместник – областният управител Петко Шаренков, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Той благодари за активната и отговорна работа до сега на общините и всички институции, ангажирани с дейностите по превенция и призова съвместните усилия да продължат с цел недопускане проникването на заболяването на територията на област Шумен. Д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Шумен съобщи, че са отрицателни резултатите от изпратените проби през изминалата седмица. „Сега сме изпратили нови 16 проби, за които чакаме резултати, но те са извършени по програмата за надзор, така че са нормално взети проби, а не поради определени съмнения“, обясни д-р Наташа Баева. По думите й се извършват допълнителни проверки в свиневъдните обекти за нивото на биосигурност, като предстоят нови срещи със собствениците на свиневъдните обекти и с ветеринарните лекари с цел повишаване мерките за сигурност. „До момента в ОДБХ няма постъпили сигнали за нерегламентирано движение на свине по републиканската и общинските пътни мрежи“, каза още д-р Баева.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска запозна членовете на комисията със заповедите на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на новооткрити огнища африканска чума по свинете на територията на страната през изминалата седмица в населени места в областите Търговище, Русе, Враца и съобщи за втори регистриран случай на проникване на заболяването в промишлен обект- възникване на първично огнище в свинекомплекс с. Бръшлен, област Русе.
На заседанието присъстваха доц. д-р Владимир Петров и д-р Койчо Коев от Ветеринарно- медицински факултет на Тракийски университет в Стара Загора, които представиха пред комисията информация за разпространението на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/ и мерките за профилактика, ограничаване и ликвидирането й. „Няма възможни средства за лечение на заболелите животни, няма средства, които да предпазят здравите животни от заразяване чрез ваксини. Това заболяване е екзотично за България и затова са предвидени мерки за неговото ликвидиране, за унищожаване на източника на инфекцията“, обясни доц. Петров. По думите му това налага мерките при възникване на огнище да бъдат такива- унищожаване на всички животни в огнището, а не само на заболелите.
Служители на горските и ловни стопанства в Шуменско заедно с ловци, ветеринарни лекари и полицаи ще продължат издирването на умрели диви и домашни свине, както и такива пострадали при пътни инциденти.
Продължават и разяснителните кампании и индивидуални разговори (беседи) с жители на населени места за недопускане на разпространението на АЧС на територията на областта.
Ежеседмично ще се актуализират графиците за провеждане на обученията на членовете на ЛРД от областта.
Областната дирекция на МВРще засили контрола по пътищата за предотвратяване на нерегламентирано транспортиране на свине по републиканската и общинските пътни мрежи в Шуменско.
Срок: ежедневно
Отговарящи: ОД на МВР и Официални вет. л-ри и рег. ветеринарни лекари началник ОО-АА,
Всички държавни структури на територията на областта, отговарящи за недопускането на разпространението на заразата, трябва ежедневно да определят конкретни мерки за изпълнение.
Продължава и превантивната дейност на ОБДХ – Шумен, РИОСВ – Шумен и ОПУ – Шумен за недопускане изхвърлянето на хранителни отпадъци в казаните за битови отпадъци във всички населени места от територията на областта, а също и на паркинги, пътни отбивки, бензиностанции. При необходимост местата да се почистват и дезинфекцират
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще е на 1 август от 10 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъдът отмени уволнението на актрисата Мария Григорова като незаконно
Следваща статияГласувано: 4 лева входна такса за 15 минути 3D визуализация на Дворцовия комплекс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here