дом Други Засега: Мисията за помирение между хор „Родни звуци” и читалище „Добри Войников”...

Засега: Мисията за помирение между хор „Родни звуци” и читалище „Добри Войников” – невъзможна

0
ДЯЛ

На ход е Комисията по култура към Общинския съвет

Община Шумен ще продължава да подкрепя желанието на творците от хор „Родни звуци” и читалище „Добри Войников” под форма, която се подкрепя в целия културен календар. Няма как смесеният хор да стане общински, не сме вземали такова решени. Това заяви за 24shumen.com зам.-кметът с ресор „Образование и култура” Найден Косев по повод твърдения сред интелектуалци, че хористите вече минават под шапката на общинска администрация.
Както първи 24shumen.com съобщи, хорът напусна през май читалище „Добри Войников – 1856” заради несъгласие с намесата на ръководството в репертоарната политика и концертната дейност. А според главния диригент Христо Атанасов и заради лошо отношение към хористите, липсата на финансова прозрачност, некоректно разпределение на финансовия ресурс от спонсори.
„В момента хорът репетира по съвместна програма с Центъра за подкрепа за личностно развитие, заедно правят общи продукции”, обясни ресорният зам.-кмет. Предоставена им е къща „Баба Райна” във Възрожденския комплекс.
Уволнението на главния диригент не е проблем на Общината, категоричен бе Найденов и обясни: Читалището е самостоятелно юридическо лице, регистрирано по Закона за читалищата. Община Шумен не издържа читалището, а финансира някои от събитията, включени в Годишната програма на институцията. Касае се за определени дейности, които са свързани с провеждането на значими културни събития. Възникналите въпроси трябва да се решат от Общото събрание и читалищното настоятелство. Общината може да съдейства да се потуши напрежението и да се намери компромиса. Няма да позволи обаче заради междуличностни отношения да се уврежда авторитета на културни институции и творчески формации с вековна история в ущърб на интересите на гражданите. Трябва да се стигне до приемливо решение от двете страни. Ръководството на читалището е предприело действия и е защитило марката „Родни звуци” в Патентното ведомство.
Изразяваме надежда двете страни да работят отново заедно.
Ако има мнения хорът да стане общински това, трябва да стане с решение на Общинския съвет.
За мъдро решение се обяви и общинският съветник от БСП Венцислав Венков. „Комисията по култура и общинска администрация трябва да се срещнат със заинтересованите страни и да се изслушат техните аргументи“, заяви той.
Не така разсъждава обаче бившият кмет Красимир Костов.
„В качеството ми на член на Общото събрание ще направя свое проучване как са извършвани разходите, как са разпределяни финансите, ще разпитам певците за някои турнета, как нощувката струва 10 евро, а във фактурата е записано 50 евро. Разликата къде отива? Това са тарикатлъци, за които ви е бедна фантазията”, заяви пред 24shumen.com той. Защо частен хор репетира в общинска сграда и плаща ли изобщо наем?, попита ексградоначалникът с два мандата, сега съветник. Според него цялата история била дирижирана и поръчана от лице с висока позиция. Срещу заплащане, разбира се. „Аз ще му искам главата за такава самодейност”, категоричен бе съветникът.
„Разговаряхме с г-н Косев. Той ни увери, че хорът няма да става общински. Одобри нашето пълно право да задържим „Родни звуци при нас”, сподели секретарят на читалището Детелина Палазова. Тя опроверга твърденията, че поканеният вече нов диригент доц. Николай Андриянов е отказал.
За напрежението между двете страни вече е са уведомени министърът на културата Боил Банов, Съюзът на народните читалища, Българският хоров съюз, кметът на Шумен Любомир Христов, Комисията за защита от дискриминация и Комисията за противодействие на корупцията.
В жалба досегашният главен диригент Христо Атанасов и хористи съобщават, че са подложени на системен тормоз от ръководните органи на читалището – председателя Николай Николов и секретаря Детелина Палазова.
През последните десет години се води активна кампания за унищожаването на Смесен хор „Родни звуци”, колектив със 120 годишна история, популярен в България и в чужбина, една от емблемите на културния живот на Шумен. Тези действия се изразяват в постоянна намеса от ръководството в пряката творческа дейност на хора, пише в документа, предоставен на 24shumen.com.
Жалбоподателите са разочаровани, че зад гърба им е регистрирана като запазена търговската марка в Патентно ведомство името Смесен хор „Родни звуци” за 10 години. Според тях, членовете на Настоятелство не са уведомени за предприетата регистрация.
„Поне в мое присъствие не е обсъждан въпросът за патентоването на марката. Пост фактум председателят ни уведоми. Никой не реагира, защото не осъзна последиците, че ще се вдигне такъв невероятен шум”, сподели член на читалищното настоятелство, пожелал да остане анонимен, което редакцията уважи. Според него въпросът е морален, независимо, че нещата са изпипани юридически перфектно.
На друга позиция е обаче един от авторитетите в Настоятелството – нотариус Ася Асенова. „Има взето решение за патентоването на марката, както и за уволнението на главния диригент Атанасов. В негово присъствие го уведомихме”, заяви тя. Според нея е странно, че няма реакция след регистрацията на новото певческо сдружение начело с досегашния ръководител на хора.
Зад новата формация „Сдружение в обществена полза” с председател Христо Атанасов застават 49 хористи.
Почитателите на хора в Шумен и региона обаче са шокирани, че в публикация в национален ежедневник хористите са определени като самозванци, които са ограбили едно от най-старите български читалища.
„Не сме самозванци, а творци, които развиват и прославят хоровото изкуство. В пълното си право сме да търсим отговорност и прозрачност, които очевидно липсват при управлението на Николов”, заяви Атанасов.
Ето и неговият отговор дали е възможно помирение с читалищното ръководство: „Ние първи подадохме ръка. Поискахме среща с Настоятелството. Идеята беше Общината да инициира една такава среща. Но междувременно постоянната комисия по култура организира разговор по този въпрос на 23 юли. Надявам се да присъстват кметът и ресорният зам.-кмет.
Няма да се върнем в читалището, докато Николов заема поста „Председател”. Категоричен съм. При друго ръководство – да. Ние сме склонни на някакви компромиси, но си искаме името. Не става въпрос за пари. Да не забравяме, че читалището е в добро финансово състояние благодарение на държавната субсидия за хора, която обаче не се усвоява по предназначение“.
Прие евентуално сближаване на двете враждуващи засега страни, се очертава прецедент – елитният хор да се окаже с двама диригенти, тъй като според читалищния секретар Палазова, вече бил назначен нов ръководител доц. Николай Андрианов, преподавател в Шуменския университет.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШофьор с тежки травми е в болница след катастрофа край Шумен
Следваща статияДаниела Челебиева: Ниската изкупна цена на меда убива отрасъла

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here