дом Други Започна Свещеният за мюсюлманите Курбан Байрам

Започна Свещеният за мюсюлманите Курбан Байрам

0
ДЯЛ

Курбан Байрам познат и като Коч Байрам, е най-големият мюсюлмански празник. Това е празник на жертвоприношението в името на Всевишния. Отбелязва се в края на ежегодното поклонение (хадж) в Мека на 10–ия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар хиджра в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. Празникът започва 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни.
Първият ден от празника започва със сутрешния намаз (молитва), последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал – курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните.
По време на празника изповядващите мюсюлманското вероизповедание трябва да извършат поклонение (хадж – в Мека) – ритуалът се извършва в долината Мина, където се „убива Дяволът с камъни“. Всеки поклонник трябва да хвърли по седем камъка срещу три 18-метрови колони край моста Джамра, които символизират дявола. Хвърлянето на камъните става на мястото, където според историята Сатаната изкушавал Ибрахим.
Ислямът казва, че щом някой събере пари за хадж – да не се бави, а да заминава. Тъй като е невъзможно всички мюсюлмани да посетят светите места и да извършат поклонение, останалите празнуват по родните си места.
Курбан Байрам е характерен с жертвените животни, които се принасят в името на Аллах. Чете се специална молитва преди заколението. Смисълът на курбана е да се даде израз на боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля., както и готовността на вярващите да жертват нещо от своите материални блага. Обредът по жертвопринасянето на чисти животни е свързан с онзи момент от живота на Ибрахим (библейския Авраам), когато, за да изпита неговата вяра, Бог му повелява да принесе в жертва сина си Исмаил /Исаак/; Ибрахим не се възпротивява и Бог заменя сина с овен.
Само една част, обикновено една трета, от месото на животното се изяжда от семейството, извършило обреда. Останалото следва да се раздаде. Курбанът се яде само от вярващи и се раздава на близки роднини, съседи, бедни хора.
Хората, които правят курбан заедно, са винаги нечетно число – 3, 5, 7.
Курбан е длъжен да даде всеки мюсюлманин, който е осигурил прехраната на семейството си за няколко месеца и няма задължения, които да го лишават от възможността да посрещне собствените си нужди.
Курбан Байрам започва в джамията с молитва – намаз. Ходжата чете Корана и подчертава в проповедта си значението на вярата и силата на молитвата и поклонението.
На този ден цялото семейство се събира около трапезата. Младите искат прошка от възрастните, а скараните се помиряват.
Редакцията на 24shumen.com поздравява всички мюсюлмани по случай Курбан Байрам с искрени пожелания за здраве, щастие, берекет, мир и благоденствие.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗамислят тотална забрана на наргилетата за непълнолетни, били по-вредни и от цигарите
Следваща статияЛюбомир Христов: Честит Курбан Байрам! Взаимното доверие и уважение ни правят по-отговорни към общото ни бъдеще!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here