дом Общество Започна програмата за обучение на училища посланици на Европарламента

Започна програмата за обучение на училища посланици на Европарламента

0
ДЯЛ

С ентусиазъм и готовност за предизвикателства започна встъпителното обучение на старшите посланици – новите участници в Програмата за училища посланици на Европейския парламент за 2018/2019 г. По време на обучението, което се проведе на вчера в Дома на Европа, те научиха повече за структурата на програмата, за предстоящите дейности, обмениха опит с участници от предишни години и споделиха какво ги е накарало да кандидатстват.
Някои от училищата вече имат опит по различни европейски проекти, а учителите и учениците са мотивирани да работят активно и по Програмата за училища посланици на ЕП. Едно от тях е СУ „Йоан Екзарх Български“, град Шумен. „Смятам, че е важно за всеки един гражданин да познава институциите на Европейския съюз и най-вече ценностите на европейската общност, за да може да припознава себе си като европейски гражданин. Мисля, че е дълг на нас – учителите, да можем да образоваме нашите ученици в аспекта на гражданското образование“, отбеляза директорът Валентина Тодорова.
За първи път в Програмата се включва и спортно училище – това във Велико Търново. „Когато се каже „спортно училище“, хората си мислят, че учениците се занимават само със спорт, но ние искаме нашите ученици да се впишат в контекста на една модерна Европа, защото Европейският съюз означава и спорт, движение, физическа активност и здравословно хранене за младите хора“, смята Мирослава Петърчева – педагогически съветник в училището. „За нас е голямо предизвикателство да включим младите хора в такъв амбициозен проект, но сме готови за това“, допълни тя.
По време на събитието учителите бяха приветствани от ръководителя на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев, от евродепутата Петър Курумбашев (С&Д) и от експерта по гражданско образование към Министерство на образованието и науката Коста Костов. Проф. д-р Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС, и д-р Красимира Василева, председател на НАБЕК, проведоха обучението, като засегнаха теми като знанията за Европейския парламент и Европейския съюз, забавното учене и споделиха добри практики от училищата в България, които вече имат статут на посланици на ЕП. С
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕкспертите на РИОСВ Шумен извършиха 94 проверки през септември
Следваща статияЛек автомобил се вряза във фадрома край Търговище

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here