дом Общество Започна изплащането на увеличените пенсии, опашки се вият в пощите

Започна изплащането на увеличените пенсии, опашки се вият в пощите

0
ДЯЛ

Изплащането на пенсиите за месец октомври започна от днес, 9 октомври, и ще приключи на 20 октомври, съобщиха от НОИ. В пощенските клонове в града от ранни зори се извиха дълги опашки от чакащи.


Съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. е променен минималният размер на личните пенсии за осигурителен стаж и възраст, отпуснати при пълен осигурителен стаж. От началото на месецa той е 200 лв.
С нови размери ще бъдат и пенсиите, чиито минимални размери се определят като процент от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж. Така, при отпуснатите при непълен осигурителен стаж пенсии минимумът се определя на 170 лв. (85% от 200 лв.), а при наследствените пенсии – на 150 лв. (75% от 200 лв.).
Промяна има и при минималните размери на личните пенсии за инвалидност поради общо заболяване и на тези поради трудова злополука и професионална болест. В зависимост от определения от медицинската експертиза процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, долната граница при първите ще е между 170 и 230 лв. (между 85% и 115% от 200 лв.), а при вторите – между 200 и 250 лв. (между 100% и 125% от 200 лв.).
Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛидерът на КНСБ: В Шумен синдикалистите са в готовност за протест за по-високи заплати
Следваща статияНекачествен ремонт подпали комин във Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here