дом Култура Започна ежегодният събор-фестивал „Дни на предците“

Започна ежегодният събор-фестивал „Дни на предците“

0
ДЯЛ

За шеста поредна година от 2 до 4 юни на територията на Национален историко-археологически резерват „Плиска“ ще се проведе ежегодният събор-фестивал на средновековния бит и култура „Дни на предците“, съобщи Министерството на туризма.
Очаква се на събитието да присъстват над двеста участници от страната и чужбина и ездитни клубове с повече от 20 коня. Посетителите на фестивала ще могат да се потопят в бита на ранното и късно средновековие.
Фестивалът се провежда ежегодно от 2012 година на територията на НИАР „Плиска“. Включва представяне на българската история от ранното (VI-VII век) до късното средновековие (XIV-XV век), заедно с близки нам култури и съседни народи през този период.
Идеята на фестивала е да отведе посетителите в стари времена и традиции, като се пресъздадат отделни моменти от средновековната ни история по един достоверен начин, базиран на исторически източници и археологически паметници.
Участващите във фестивала формации, съобразявайки се с периода, който представят, изграждат походни и битови лагери, разпъват юрти, шатри, навеси, поставят средновековни сергии и работилници, обособяват места за спане, за хранене, за стрелба с лък, за средновековни игри и тренировки на бойни умения, места за настаняване на коне и места за конни демонстрации.
Фестивалната програма включва разглеждане на лагерите на участниците и наблюдаване на представените от тях занаяти, средновековни игри, стрелба с лък и др., специални демонстрации по бойни умения от земя и от кон, както и исторически спектакли от клубовете за исторически възстановки.
Организатори на „Дни на предците“ 2017 са сдружение Авитохол“, НИАР „Плиска“, Община Каспичан, РИМ – Шумен.

Снимка: Министерството на туризма
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПървенците от конкурса „Индустрията в моя район“ получиха награди
Следваща статияЕкспонираха Панагюрското съкровище в РИМ – Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here