дом Култура Започнаха честванията, посветени на българо-унгарското приятелство (снимки и видео)

Започнаха честванията, посветени на българо-унгарското приятелство (снимки и видео)

0
ДЯЛ

Стартираха честванията по случай Деня на българо-унгарското приятелство с концерт в Танцувалната зала на Общинския младежки дом. Гости на събитието бяха зам.-кметът по образованието и културата д-р Найден Косев и лекторът по унгарски език в ШУ „Е.К.Преславски” Шаролта Магярне Папаи.

„Днес ние сме в тази зала, не само да подкрепим една инициатива, а да заявим своята готовност да разширяваме нашите взаимни отношения и връзки занапред. Нека да вървим заедно по европейския път на развитие. На добър час!”, заяви в приветствената си реч зам.-кметът д-р Найден Косев.

Приветствено слово изнесе и лекторът по унгарски език в ШУ „Е.К.Преславски” Шаролта Магярне Папаи. В него тя каза, че се радва да приветства за втори път Деня на българо-унгарското приятелство. Папаи смята, че в течение на стотици години унгарци и българи са другари по съдба и приятелството помежду им се съхранява и до наши дни.

„Това ни дава сили да се уважаваме, да си помагаме и подкрепяме в днешния бурен свят. Този ден ни напомня да си обръщаме взаимно внимание, да познаваме и приемаме културата, историята, езиците и обичаите на двете страни.”, допълни още Шаролта Магярне Папаи.

Стартът на честванията започна с химните на двете държави и празничен концерт с участие танцовия състав „Хайду“ от гр. Дебрецен, ансамбъл „Шумен“, хор „Сладкопойна чучулига“ към НЧ „ Тодор Петков 1963“ с ръководител Анета Митева и вокална група „Шаренийки“ от Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ с ръководител Христомила Станева. 

В Регионалния исторически музей ще се прожектира филмът „Да запеем всички“, носител на наградата „Оскар“ за 2017 година за късометражно кино. В 15.00 часа в къщата – музей „Лайош Кошут“ ученици от града ще участват във викторината „По стъпките на унгарските емигранти в Шумен“.
Със съдействието на Унгарския културен институт към Посолството на Унгария в София в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще бъде подредена изложба „Унгарската литература в България 2008-2017“. Официалното откриване е в 17.00 часа, а изложбата ще продължи до 2-ри ноември. Проявите през първия ден ще завършат с “Нощ на приятелството” отново с участието на танцовия състав “Хайду” от Дебрецен, танцовата формация“„Фамилия Европа“ към НЧ „Напредък 1869“, ансамбъл „Шумен“ и ансамбъл “Веселина“ към НЧ „Стилиян Чилингиров  1963“. Честванията продължават и утре.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМлад ловец отстреля 229 килограмов глиган
Следваща статияНад 23 млн. лева усвои община Венец по евро програми

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here