дом Общество Започва Страстната седмица

Започва Страстната седмица

0
ДЯЛ

От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията – последната от живота на Исус Христос.
Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица, тъй като на славянски думата „страст“ означава страдание. Затова седмицата е посветена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя – на неговите страдания, кръстна смърт и погребение.
Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Затова всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.
През първите три дни на Страстната седмица Църквата припомня последното пребиваване на Господа в Йерусалим.
На Велики понеделник евангелистите разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.
Велики вторник е денят, отреден за смирение.
На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа.
На сутринта на Велики четвъртък обикновено се боядисват яйцата, но това може да стане и в събота. Първото боядисано яйце винаги е червено. С него стопанката на дома потърква лицата на децата, за да са здрави.
Разпети петък е денят на смъртта на Христос на кръста. На този ден постът е особено строг и не се яде нищо, а се пие само вода. През деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя.
На Велика събота се посещават гробищата и се раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСамоходни установки около Царев брод
Следваща статияУченик представя изложба „През ключалката на стария кабинет”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here