дом Общество Започва второто издание на събора „Магическата Мадара“

Започва второто издание на събора „Магическата Мадара“

0
ДЯЛ

Второто издание на Националния средновековен събор „Магическата Мадара” ще се проведе на територията на историко-археологическия резерват „Мадара” на 24 и 25 юни тази събота и неделя.
Организатори на събитието са Община Шумен, Регионалният исторически музей, дружество „Традиция“ и РК Шумен.
В него ще вземат участие реконструктори и любители на историята от цялата страна, като стремежът е участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се демонстрират елементи като бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи. Откриването на събора е в десет часа в събота. В 10.30 започва спектакълът „Създатели на българската държава” на дружество „Традиция“ и РК – Шумен, в 11.30 ще бъдат представени обичаи, свързани с Еньовден.
В първия ден на събора ще участва и Сдружението с нестопанска цел „Артпиерия“ от Бургас, които ще своя проект „Равноденствие”, посветен на деня на пролетното равноденствие – Еньовден.
Мястото и времето на провеждането на събора не са избрани случайно. Мадара е сакрално място от хилядолетия. Скалите и водата тук са били свещени и магически за праисторическите хора, траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури. А времето е точно по Еньовден – древен празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си и християнство, и езичество, губещ дирите си в предисторически времена. Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди – народни, християнски и езически, връщащи ни към корените и към българската древност.
Припомняме, че ще продължи инициираното през 2016 г. поставяне на шепа пръст пред скалния релеф от различните територии, владени от българите през вековете.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРазсеяна домакиня загоря тенджера, пушач пък подпали дърва за огрев
Следваща статияОбщината предостави нови електронни услуги за гражданите на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here