дом Криминале Замразени пари и злато… Как обява за продажба на куче превръща мъж...

Замразени пари и злато… Как обява за продажба на куче превръща мъж в „муле”

0
ДЯЛ

55-годишен мъж от Шумен предотвратил телефонна измама след проявена съобразителност. За времето от 27 до 28 януари измамници манипулативно прилагали различни сценарии на 72-годишна шуменка. Започнали от сценария с болен роднина, който се нуждае от лечение и за това трябват пари, след като се усъмнила, че е измама започнали да я заплашват. След това решили да вкарат в обръщение сценария с „акцията за залавяне на измамници“ .
В събота следобед успели да я убедят, че не са телефонни измамници и я накарали да постави в торба всичките си пари и ценности и да ги прибере в хладилника, за да не може никой да не ги намери ако влезе в дома й. В неделя около 10 часа й звъннали на стационарния телефон и я попитали дали нещата са все още в хладилника. След положителен отговор й казали, че трябва да ги постави в сак, като преди това да увие в дрехи. Жената поставила 7270 лева в найлонова торба, 1120 евро, четири златни пръстена, един синджир и два чифта обеци. Увила ги в мъжка тениска, сложила в сака и спортно яке и предала сака на непознат за нея мъж. Мъжът взел сака и тръгнал. Благодарение на съобразителността му измамата била предотвратена. 55-годишният мъж пуснал обява за продажба на куче. Обадил му се мъж, който проявил интерес. Попитал го дали може да му закара кучето в Русе да го види, тъй като иска да си купи, но няма възможност да пътува. Обещали му да му покрият пътните, ако не се стигне до продажба. Мъжът се съгласил. Уговорили се кога да отиде в Русе. В неделя сутринта му позвънили и го питали дали е тръгнал. Помолили го за услуга- да отиде до един адрес в града, вземе един сак и да го донесе заедно с кучето. Взел мъжът сака от възрастна жена и тръгнал към Русе. По телефона му давали инструкции къде точно да отиде, като няколко пъти мястото било сменено. Мъжът се усъмнил, че има нещо нередно. След поредното обаждане с указания за мястото на „сделката“ на кучето и предаване на сака, 55-годишният бил категоричен, че е въвлечен в някаква измама. Потърсил полицейското управление в Русе, обяснил на полицаите за случая и предал сака. Измамата била предотвратена. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.
За пореден път отправяме апел към хората да не се доверяват на непознати по телефона, които им искат пари. Независимо от това колко убедително ви говорят бъдете наясно, че ако ви искат пари под какъвто и да е предлог сте потенциална жертва на телефонните измамници, пишат от ОД на МВР-Шумен.
Често пъти хората, които са въвлечени в измамни схеми като мулета са наети след публикувана обява в интернет- за продажба на автомобил, за търсене на работа, за продажба на други вещи, за предлагане на помещения под наем. В някои от случаите , в които „за услуга“ им бива обещавана парична сума за пренасяне на пакет или вещ от едно място до друго те дори не подозират, че участват в измама. Припомняме, че носят наказателна отговорност за съучастие в извършено престъпление по чл. 209 от НК. Бъдете внимателни, ако ви потърсят с подобно предложение и ви дават неясни начини на доставка или ви карат да оставите предмети без надзор / до табела на населено място, до контейнери за смет, до крайпътни знаци или чешми или до други характерни места/.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия3 в 1: 30-годишен с отнета книжка превозва дърва без разрешение в автомобил без ГО
Следваща статияПогром в една от най-известните дискотеки в Шумен! Защо „летяха“ столове? (видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here