дом Криминале Заловиха над 400 килограма хероин, предназначен за фирма в Шумен

Заловиха над 400 килограма хероин, предназначен за фирма в Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: Аперативна прокуратура-Варна

35-годишен собственик на фирма в Шумен е задържан за афера с над 401 килограма хероин. Наркотикът е бил предназначен за фирма, която не развивала дейност. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.
Задържан е и митничар от Търговище, който проявявал подозрително голям интерес към кораба, с който пристигнал хероинът.
Окръжна прокуратура в черноморския град привлече към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително двама мъже на 35 и 45 години. Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.
На 7 февруари 2021 година, в пристанище Варна – Запад е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай (Обединени Арабски емирства). На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки). Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.
При проверка, в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му – от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.
Незабавно, по случая е започнало досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество, като за установяване авторите на деянието в оперативно-издирвателните дейности са включени служители при сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна. С  тяхна помощ са събрани доказателства, че в извършването на деянието са участвали собственика на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митнически пункт (45 г.). При проведена специализирана полицейска операция двамата извършители са задържани.
Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУчебни пособия от Европа за деца от Върбица
Следваща статияВажни съвети за спестяване на вода у дома

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here