дом Общество Залесяват 274 декара нови гори в Шуменско, ще се садят само широколистни...

Залесяват 274 декара нови гори в Шуменско, ще се садят само широколистни видове

0
ДЯЛ

274 декара нови гори ще бъдат залесени тази година на територията на Шуменска област, съобщиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/. Това ще струва на предприятието 314 552 лв. Ще се садят само широколистни видове дървета, типични за района.
През пролетта са залесени малка част от предвидените площи, а останалите през есента, тъй като именно тогава условията за прихващане на фиданките са по-добри.
Отделно ще се проведе повторно залесяване на други 48 декара – на места, където засадените през миналата и по-миналата година фиданки не са се хванали. Горските планират да подпомогнат растежа на млади фиданки чрез окопаване на над 800 декара.
Общо на територията на СИДП, която обхваща областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна, през 2017-та ще бъдат залесени над 1 200 декара нови площи. Възобновяването на гората не се извършва само чрез залесяване, напомнят лесовъдите. Много по-ценно е естественото възобновяване, чрез което се цели подмяна на старите дървета, които в региона на предприятието са предимно издънкови, с млади семенни фиданки, появили се по естествен начин от семената на зрелия дървостой. За да се постигне това не е достатъчно само зрелите дървета да плодоносят. Грижите за младите фиданки продължават и след поникването им, като се отстранява нежеланата заглушаваща ги растителност – храсти и издънки.
През тази година на територията на СИДП е предвидено да бъдат отгледани 24 хил. декара възобновени по естествен начин площи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВръчиха за пети път наградата „Розалина Трутман” в Шуменския университет
Следваща статияШефът на Водното дружество иска подкрепа от общинарите за повишаване цената на водата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here