дом Бизнес Завършиха заустващ колектор на Пречиствателната станция за питейни води на Шумен

Завършиха заустващ колектор на Пречиствателната станция за питейни води на Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: ВиК-Шумен

Изцяло е изпълнен подобект „Заустващ колектор за технологични отпадъчни води” на Пречиствателната станция за питейни води на Шумен, съобщиха от пресцентъра на ВиК – Шумен. Заустващият колектор, чиято дължина е 945 м, ще отвежда пречистени технологични отпадъчни води, дъждовни води от площадката на Пречиствателната станция, прелели в аварийна ситуация сурови или пречистени води. Съоръжението е оразмерено за общо водно количество от 830 л/секунда.
Технологичните отпадъни води се образуват в процеса на пречистване на водите за питейно-битови нужди при промиване на платната на филтър пресата. Те съдържат органични и неорганични вещества, планктон, микроорганизми, както и продукти от използваните реагенти.
Заустването ще се осъществява в Шуменското езеро, на 500 м източно от площадката на Пречиствателната станция.
Технологичната схема на Пречиствателната станция за питейни води е разработена така, че да позволява гъвкавост при работа и да може да покрива максимално широк спектър от работни режими: обработка на суровата вода чрез макро- и микросита и филтрация в бързи пясъчни филтри, обработка само чрез макро- и микросита, обработка само чрез филтриране в бързи пясъчни филтри, само дезинфекция на суровата вода, байпасиране на Пречиствателната станция за питейни води.
„Изборът на съответната процесна линия се основава на качеството на суровата вода. Всички съоръжения в станцията са предвидени като минимум двусекционни и е осигурена възможност за тяхното байпасиране, с оглед безпрепятствено извършване на сервизни и ремонтни дейности. С изграждането на Пречиствателната станция за питейни води ще бъде решен завинаги проблемът с повишаване на стойностите на показателя „мътност” на водата от яз. „Тича” в периодите на обилни валежи”, каза Жанета Панайотова, управител на ВиК – Шумен.
Договорът за строежа на Пречиствателната станция за питейни води бе подписан на 18 септември 2020 година, а изпълнението на обекта започна с откриване на строителната площадка на 7 октомври 2020 година. Срокът за завършване на обекта е пролетта на 2021 година. Досега се работи едновременно по всички подобекти, за да се постигне комплексно изпълнение на цялата станция.
Станцията е оразмерена в съответствие с всички съвременни изисквания, а капацитетът и от 450 л/сек при нормален режим на работа и 600 л/сек при форсиран режим, ще задоволи напълно нуждите на Шумен както за битови, така и за бизнес цели. Към Станцията е предвидена модерна лаборатория, която ще изпълнява всички нормативно изискващи се тестове на суровата и пречистената вода.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНапусна ни легендарният музикант Константин Марков
Следваща статияИвайло Камаджиев: Ние от „Републиканци за България“ подкрепяме влизането на страната ни в еврозоната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here