дом Общество Жители на две села в община Върбица излизат на протест заради безводието

Жители на две села в община Върбица излизат на протест заради безводието

0
ДЯЛ

Граждански протест готвят жителите на селата Бяла река и Тушовица заради безводието. „Вече почти месец, 27-ми ден, нямаме вода. Нечовешко е в горещините. Истинско мъчение и за възрастни и за малки деца“, заяви за 24shumen.com кметът на Бяла река Хюсеин Исмаилов. Той описа тежката картина така – „точно на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам да няма вода. Хората не можеха да се изкъпят и да отидат чисти в свято място, в джамията на молитва – намаз“.
Решението за протеста било взето именно на празника. Планът бил да се блокират пътища и да се спре движението за определено време. Щели да се включат и жители на село Тушовица, където също се оплакват жителите от липсата на вода в най-горещия месец – август.
Кметовете и на двете села смятат, че хората са в пълно право „да се вдигнат“.
„Доколкото разбрах, жени са уведомили ръководството на ВиК, че ще протестират масово“, уточни Исмаилов. Той съобщи, че му обяснили причината да нямат вода – „майсторът, който отговарял за тези села, бил напуснал работа“. „След като е напуснал, друг няма ли? Незаменим ли е?“, гневи се управникът.
„8 000 жители в община Върбица страдат. Част от града е на режим. Няма никаква организация от ВиК Шумен за отстраняване на проблемите“, заяви общинският кмет Мердин Байрям. Според него никой не помагал на екипа на ВиК – Върбица за намиране на някакво решение.
Кметът съзнавал, че цялото трасе било изградено от амортизирани през годините етернитови и азбестови тръби. Но 20 вече години нищо не се правело за подмяната им, тъй като това била реалната причина за многобройните аварии.
Байрям многократно е разговарял и с управителя на ВиК Шумен и с областния управител проф. Стефан Желев, но от никъде не срещал „помощ и подкрепа“ за адекватно решение. Управникът също знаел, че хората ще протестират.
„Имаме готов проект за изграждане на довеждащ водопровод. Но общините не могат да бъдат бенефицициенти и това е удряне и това е удар в камък. Затова трябва да да се търси финансиране“, категоричен бе Байрям.
Той назова и друг проблем – непрекъсната липса на вик части. Но Общината предоставила безплатно багера и това било някаква помощ.
Следващата крачка на ръководителя на Община Върбица е – след като няма реакция на местно ниво, ще се срещне с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
„Познавате ме много добре, но няма да оставя хората си да продължат да живеят в нечовешки условия заради липсата на вода, в 21 век“, отсече Байрям.
Потърсихме мнението на управителя на ВиК Шумен – инж. Красимир Марков. Тъй като той е в отпуск ни насочи към главния инженер – Дарина Мартева. Но дамата не вдигаше мобилния си телефон при няколко опита за контакт с нея.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАлеята на писателите ще бъде обогатена с над 30 паметника на творци от цял свят
Следваща статияОбщина Никола Козлево търси юрисконсулт, социален работник и психолог