дом Общество Жилищният фонд у нас – застаряващ, живеем в пренаселени домове

Жилищният фонд у нас – застаряващ, живеем в пренаселени домове

0
ДЯЛ

98% от жилищата у нас са частни, в същото време 1 200 000 жилища у нас са необитавани, а 40 % от населението живее в пренаселени имоти. Това съобщава Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
„Собствеността от една страна е инвестиция, ресурс, който собствениците омаловажават в България, но също така, бидейки актив, се нуждае от постоянна поддръжка. Това е един от основните идентифицирани проблеми в проекта за Национална жилищна стратегия“, смята регионалният заместник-министър Малина Крумова.
Жилищният фонд у нас е доста застаряващ и дори компрометиран поради неправилна поддръжка в последните 20-30 години. „Политиката, която държавата може да прилага в тази посока, е разбира се да създаде механизми, било то финансови или законодателни, които да насърчават собствениците да изпълняват задълженията си по закона“, уточнява Крумова. По отношение на конкретния проблем със сегрегираните райони в немалко общини у нас проблемите са по-големи. На първо място има неуредени въпроси със собствеността на земята и с правото на тези граждани да бъдат настанени точно там, а сградите са без строителна документация и законово не са въведени в експлоатация.
Чрез Националната жилищна стратегия ще бъдат въведени стратегическите насоки за подобряване на жилищната политика в следващите поне 15 години. Една от предложените политики за дейност в Националната жилищна стратегия е въвеждането в експлоатация на необитаваните жилища у нас. Според Малина Крумова трябва да се създадат стимули и механизми, така че гражданите, които притежават необитавани жилища, да бъдат стимулирани, може и чрез по-ниски данъци, да ги предложат на наемния пазар.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСамо една фирма е дала оферта за производство на пътни знаци в Североизточния район
Следваща статияПромяна в работата на КАТ, вижте в кои часове ще работят гишетата днес