дом Общество Жените в областта са по-дълголетни от мъжете

Жените в областта са по-дълголетни от мъжете

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Средната продължителност на живота при мъжете в област Шумен е 71 години, докато при жените е по-висока – 77.6 години. Равнището на показателя за област Шумен е по-ниско от регистрираното средно за страната с 0.5 години при мъжете и с 0.9 години при жените. Това сочат данните на „Статистически изследвания – Шумен“.
Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на област Шумен, изчислена за периода 2017 – 2019 г. е 74.2 години, като спрямо предходния период (2016 – 2018) тя намалява с 0.1 години. Средната продължителност на живота в областта е с 0.7 години по-ниска от средната за страната – 74.9 години.
Различната смъртност при мъжете и жените определя и различната средна продължителност на живота при тези категории население.
В периода между 2008 и 2019 г. очакваната средна продължителност на предстоящия живот в област Шумен е нараснала с 1.6 години. При жените тя се е увеличила с 1.6 години, а при мъжете – с 1.8 години. Най-голяма е била разликата в очакваната средна продължителност на предстоящия живот по пол в периода 2010 – 2012 г. – 7.1 години, а най-малка в периода 2015 – 2017 г. – 5.9 години в полза на жените.
Очакваната продължителност на живота в регионален аспект варира между 76.7 години за областите София (столица) и Кърджали и 72.8 години – за областите Враца и Сливен, като в осем области тя е над средната за страната. При мъжете стойността на показателя по области се движи между 74.0 години (Кърджали) и 69.2 години за област Сливен. При жените, които във всички области на страната живеят по-дълго от мъжете, средната продължителност варира в малко по-тесни граници – между 79.9 години за област Смолян и 76.3 години – за Монтана и Враца.
За периода 2017 – 2019 г. разликата в продължителността на живота между двата пола е най-голяма в област Кюстендил (8.9 години), а най-малка в област Кърджали (5.7 години).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОкончателно: 9% ДДС за ресторантьори, хотелиери, книги, бебешки храни и пелени
Следваща статияМая Манолова се … разходи по дъното на язовир „Тича“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here