дом Култура Експозиция за сборника „Люти чушки” в РБ „Стилиян Чилингиров”

Експозиция за сборника „Люти чушки” в РБ „Стилиян Чилингиров”

0
ДЯЛ

Епиграми на Радой Ралин и илюстрации на Борис Димовски от сборника „Люти чушки” представя експозицията от 26 пана, която ще бъде открита от 17.30 часа днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен. Разказана е съдбата на сборника с епиграми, който е спрян от разпространение, представени са изданията му от 1968 и 1990 г., самиздат, както и пишещата машина на Радой Ралин.
Сборникът „Люти чушки” е издаден през 1968 г. и предизвиква голям скандал. Поводът е епиграмата „Сит търбух, за наука глух” и илюстрацията към нея, представляваща прасе, чиято опашка е възприета като имитация на подписа Тодор Живков. Книгата е оценена като диверсия срещу ръководството на БКП, тиражът й е иззет от книжарниците и изгорен, а всички, работили върху нея, са наказани. Години по-късно Радой Ралин разказва, че скандалната епиграма е била за Тодор Павлов, член на Политбюро на ЦК на БКП. „Люти чушки” остава в литературната ни история като най-шумния случай на политическа цензура в Народна република България.
Експозицията, организирана от Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово, ще може да се види в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” до 28 май.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКарнавал и забавления за деца и родители за празника на Шумен
Следваща статияНамушкаха куче в „Дивдядово“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here