дом Общество Експерт: Тополата и липата са потенциално опасни за страдащи от алергии

Експерт: Тополата и липата са потенциално опасни за страдащи от алергии

0
ДЯЛ

Експертно мнение относно използването на липа и топола в зелената система на Шумен представи в Общинския съвет проф. Димчо Иванов – ръководител на Катедра „Растителна защита, ботаника и зоология” в Шуменския университет.
Становището е изискано конкретно за уличното озеленяване. Документът е съгласуван с ректора на университета проф. Георги Колев.
Посочени са предимствата при използването на двата вида дървета за градски паркове и градини, обществени зелени площи в жилищни райони. А именно – бърз процес на растеж, който позволява за период 30 – 40 години да се формира високо дърво. Кореновата система и при двата вида е мощна и придава достатъчна устойчивост на дървото. Добра приспособимост към различни типове почва, което е по-силно изразено при сребролистната липа в сравнение с черната топола.
Поносимост към замърсяването в градски условия. Като дървета с голям размер на короната имат важна роля за намаляването на фините прахови частици, които са един от сериозните проблеми в градовете, въпреки мерките за почистване на улиците. Съществен принос в овлажняването на въздуха. По-големият брой листа предполага по-голямо количество водни пари, което оказва влияние върху микроклимата в града. Както и шумоизолираща способност, в сравнение с дърветата с малки размери.
Отчетени са и отрицателните страни на двата вида дървета – мека дървесина, която лесно се цепи при силен вятър или под натиска на голямо количество мокър сняг. Така дърветата представляват потенциална опасност за преминаващите пешеходци или превозни средства.
Близостта до сгради се разглежда като недостатък, ако разстоянието е малко. По-големите размери на дърветата изискват и по-висока цена за поддръжка на техните корони.
Двата вида са потенциално опасни за хора, страдащи от алергичен ринит /поленова алергия, сенна хрема/ и бронхиална астма.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКакво време ни очаква през новата седмица?
Следваща статияОбщина Велики Преслав кандидатства с проекти за енергийна ефективност